Wellant Boskoop.jpg

brochure eco schools facilitairOp scholen die deelnemen aan Eco-Schools wordt er hard gewerkt aan duurzaamheid. Eco-teams, bestaande uit leerlingen en docenten, onderzoeken de school en bedenken acties om deze te verduurzamen. Zij zijn echter zijn niet altijd in staat om grote veranderingen door te voeren. Voor het inbedden van duurzaamheid in facilitaire zaken, is het schoolbestuur aan zet. Om schoolbesturen (en schoolleiders) hierbij op weg te helpen, start Eco-Schools Nederland nu het project ‘Eco-Schools Facilitair’.

Duurzame beslissingen nemen

Het Eco-team van leerlingen en docenten kan veel voor elkaar krijgen als het gaat om duurzaam denken en doen. Zij hebben echter niet de bevoegdheid om beslissingen te nemen over bijvoorbeeld het afvalcontract, het goed inregelen van de verwarming of inkoop van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Dit kan bij leerling leiden tot frustratie: “Waarom geeft mijn school niet het duurzame voorbeeld?”. Hier speelt Eco-Schools Facilitair op in. Het is een kortlopend project, waarbij een facilitair team wordt ondersteund om in vier stappen de duurzame beweging van leerlingen en docenten vooruit te helpen.

Dezelfde methodiek als leerlingen

Eco-Schools Facilitair volgt dezelfde methodiek als het traject dat leerlingen en docenten doorlopen. De eerste vier stappen worden in een periode van drie tot zes maanden uitgevoerd met speciale aandacht voor facilitaire zaken. Het (nieuw op te richten) facilitaire team onderzoekt, onder begeleiding, de kansen voor de school en stelt een actieplan op om de school verder te verduurzamen. Doordat het facilitaire team dezelfde stappen doorloopt als het Eco-team, is het gemakkelijker om activiteiten op elkaar af te stemmen en elkaar te versterken.

stappen eco schools facilitair

Start van het project

De eerste schoolbesturen gaan nu van start. Samen stellen we een team samen en gaan we aan de slag met een quickscan duurzaamheid van de scholen. Op basis daarvan werken we toe naar een concreet actieplan voor de stappen die het schoolbestuur (op korte termijn) kan zetten. Hierbij wordt aangesloten op de acties die de leerlingen organiseren en de maatregelen die zij willen nemen.

Meer informatie?

Download de brochure

Aanmelden?

Willen jullie meedoen aan Eco-Schools Facilitair of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.