Eco-Schools4.jpg

2019 07 01 zilveren certificaat Citaverde college

Het Eco-Schoolsproces beslaat idealiter twee jaar: na één jaar wordt het Bronzen certificaat toegekend, na nog een half jaar het Zilveren certificaat en na twee jaren deelname is de Groene Vlag als het goed is in zicht! Er zijn twee vaste momenten in het jaar wanneer wij certificeren. Dit zijn ‘einde schooljaar’ (omstreeks juni) en ‘einde kalenderjaar’ (omstreeks december). Waarom? Om drie redenen. We lichten ze hier kort voor je toe.

1. Stok achter de deur

De vaste momenten voor certificering zijn voor jou en jouw school een stok achter de deur om nét even een tandje bij te zetten als je bijna klaar bent met een stap. Zo houd je alle betrokkenen actief in het proces om een duurzame school te worden. Scholen kunnen zo gericht toewerken naar het volgende moment voor de fase waar zij dan aan toe zijn: Brons, Zilver of de Groene Vlag. Het moet goed, maar hoeft niet perfect! Ook als je vanwege de coronamaatregelen nog niet álle geplande acties hebt kunnen uitvoeren kun je vaak al wel een audit aanvragen.

Duurzaamheid is een veranderproces, dat uiteindelijk door de hele school heen terug moet komen. Je bent daarmee nooit klaar. Wacht dus niet tot alles perfect is, maar gebruik de momenten van juni en december om te auditen waar je dan staat. Misschien behaal je dan nog voor de zomervakantie een certificaat of de Groene Vlag. Want… na het behalen van een certificaat of de Groene Vlag gaat het gewoon door!

2. Uitwisseling met andere scholen

De vaste momenten in het jaar zorgen ervoor dat we je beter inzicht kunnen geven in welke scholen zich in dezelfde fase bevinden als jouw school. Het wordt daardoor gemakkelijker om met hen kennis en ervaringen uit te wisselen en elkaar te motiveren richting de volgende mijlpaal.

3. Publiciteit

Het is ontzettend leuk en motiverend om in de eigen woonplaats of in de regio bekendheid te geven aan wat je allemaal hebt gedaan als Eco-School. Dat wordt makkelijker als een grotere groep scholen tegelijk een certificaat of de Groene Vlag behaalt. De publiciteit werkt niet alleen extern, misschien werkt de publiciteit juist wel vooral intern. Waarbij meer leerlingen, docenten en medewerkers in de school beseffen dat je een duurzame school bent en daar samen je best voor doet. Dus stel die momenten niet uit. 

Audit aanvragen

Een audit voor een Bronzen certificaat kun je aanvragen na afronding van stap 1 tot en met 4 van het zevenstappenplan. De audit voor het Zilveren certificaat vindt plaats na afronding van stap 5. Voor de Groene vlag kom je in aanmerking als je alle zeven stappen succesvol hebt doorlopen. Je vraagt de audit aan via het online werkboek via jouw persoonlijke pagina op de website van Eco-Schools (na het inloggen).

De audits voor het Bronzen en Zilveren certificaat kunnen we digitaal afhandelen. De audit voor de Groene vlag vindt wel deels op school plaats.

Is het jullie net niet gelukt om de audit aan te vragen voor de zomer, maar duurt december voor jullie nog wel erg lang? Laat het ons dan even weten. Samen met het Eco-team en jullie begeleider stemmen we af wat er mogelijk is.