Running out of time! Om de urgentie van klimaatverandering bij wereldleiders te onderstrepen, vindt een internationale estafette run 'Running out of Time’ plaats. In 38 dagen tijd wordt er maar liefst 7,767 kilometer gerend door 18 verschillende landen, waaronder Nederland. 🌍 Op woensdag 12 oktober was het Eco-scholen Beroepscampus Middelharnis en Lentiz | LIFE College vmbo en mbo Schiedam de eer om te fungureren als wisselpunt voor de estafette. Ook team Eco-Schools Nederland liep mee en bracht het estafettestokje vanuit Lentiz LIFE naar hartje  .

De estafette ging vrijdag 30 september 2022. van start in Glasgow, Schotland. Via het estafettestokje wordt de boodschap 'verplicht kwalitatief hoogstaand onderwijs over klimaatverandering op te nemen in alle nationale onderwijscurricula'  letterlijk doorgegeven. Op 6 november komt de estafette aan in Sharm el-Sheik, Egypte waar de boodschap wordt overgedragen aan de besluitvormers op COP27; de klimaatconferentie van de Verenigde Naties.

Onderweg worden opvallende locaties en duurzame projecten in beeld gebracht voor een documentaire over duurzaamheid in het onderwijs. In Nederland was de Beroepscampus in Middelharnis de eerste Eco-Schools highlight op de route. Daar was een duurzame week aan de gang, vol leerzame, leuke en interessante activiteiten. Medewerkers van Running Out of Time bezochten de duurzame mode ontwerp workshop waar leerlingen bezig waren om van bestaande materialen nieuwe ontwerpen te maken. Ook was de wensboom te zien waar wensen in hangen van leerlingen (hun wens voor een mooie wereld en school) en werd uitgelegd dat de inzameling van plastic statiegeldflessen wordt verdubbeld door de school en gemeente.

Vijf etappes verder werd het stokje onder luid gejuich overgedragen in het Lentiz LIFE-College gebouw in Schiedam. In samenwerking met Hatenboer-Water en Stichting Milieu Dichterbij voorzag Lentiz LIFE College de hardlopers van gezuiverd water uit de Schie. De LIFE jongeren van het vmbo en mbo pakten uit met heerlijke pizza’s en smoothies gemaakt van ‘too good to go’ boodschappen.

Ondertussen zorgden team Eco-Schools Nederland en andere lopers ervoor dat de estafettestok zijn route vervolgde. Gekleed in geüpcyclede shirts van MBO College Hilversum waren zij een opvallende verschijning op de prachtige route langs de skyline van Rotterdam. De 232ste etappe eindigde met een warm onthaal bij Greenkey Pincoffs Suite Hotel. 13 oktober zal de estafette Nederland weer verlaten en haar route vervolgen richting Egypte.

Jij kunt ook meedoen aan Running Out of Time door de boodschap te ondertekenen en/of je school in te schrijven voor Global Schools Action Day!