Zevensprong_Houten_9-10-2019 (48).jpg

Gebouw & omgeving en gezondheid en hygiëne zijn twee Eco-Schools thema’s die minder vaak worden gekozen, maar niet minder belangrijk zijn. In 2019 werkten 15 scholen aan gebouw en omgeving, met dit thema wordt gewerkt aan negen SDG’s. Slechts vijf scholen werken aan het thema gezondheid en hygiëne, met dit thema wordt gewerkt aan 14 van de 17 SDG’s. Hebben jullie dit schooljaar de Eco-scan gedaan en gaan jullie nu ook met deze thema’s aan de slag? In dit artikel delen we tips en voorbeelden van andere scholen.

Gebouw & omgeving

Blijkt uit de Eco-scan dat het thema gebouw & omgeving extra aandacht verdient, dan hoeven dit niet direct hele grote acties te zijn. Je werkt niet alleen aan dit thema door het hele schoolplein te veranderen of door zonnepanelen op het dak te leggen. Ook binnen de school kunnen kleine maatregelen al helpen om aan dit thema te werken.

Renovatie of verbouwing

Als de school gaat renoveren is dit de kans om als Eco-team mee te denken over duurzaamheid. Resultaten kunnen zijn zonnepanelen of een groen dak. Denk bijvoorbeeld ook aan producten die de school gaat gebruiken, zijn deze duurzaam en denken ze bij een nieuwe inrichting ook aan duurzaamheid? Allemaal dingen waar het Eco-team bij na kan denken. Ook als er geen renovatie is kan het Eco-team suggesties doen om het gebouw duurzamer te maken.

Maatregelen voor huizen

Kijk eens naar welke tips huizen krijgen om te verduurzamen. Bij huizen wordt bijvoorbeeld vaak de tip gegeven om tocht tegen te gaan, onder andere door het plaatsen van tochtstrippen. oe staat het met de deuren en ramen van jullie gebouw? Voel je het hier tochten? Bekijk dan of een tochtstrip een geschikte oplossing is. Bij huizen wordt ook geadviseerd radiatorfolie te gebruiken om de warmte van de kachel optimaal te gebruiken. Gebruikt jullie school dit al?

Eco Schools facilities 2Groen binnen en buiten de school

Wanneer het gaat over een duurzaam gebouw en een duurzame omgeving wordt door scholen al snel aan groen gedacht. Van genoeg planten en een groene wand in de school tot een moestuin naast de school. Of plaats meer groen op het schoolplein zelf. Goed om te weten: op veel plekken is er voor het aanleggen van een groen schoolplein subsidie beschikbaar

Nieuw afval- of energiecontract

Bij het zoeken van een nieuw afval of energiecontract kan je als leerling, docent en directie vragen om duurzame oplossingen. Als het goed in de aanbesteding staat hoeft het niet altijd duurder te zijn. Voor het slim omgaan met schoolafval heeft Rijkswaterstaat deze tool ontwikkeld.

Voorbeeld: Gemeente Hilversum

In Hilversum heeft de gemeente aan scholen aangeboden dat zij een energiescan van de school mochten maken. Op basis hiervan konden scholen zien wat zij met verbouwing met beheer en met gedrag kunnen bereiken om het energiegebruik om laag te brengen. Sommige maatregelen waren via de wet milieubeheer al verplicht, anderen hebben scholen zelf genomen. Samen met de facilitaire medewerkers en management is gekeken wat op hun school het beste zou werken en dat is ingevoerd.

Gezondheid & hygiëne

Gezondheid en hygiëne gaat goed samen met gebouw en omgeving. Sommige aanpassingen in het gebouw dragen bijvoorbeeld bij aan gezondheid. Met gezondheid & hygiëne kijken scholen naar hoe ze de school zo schoon en gezond mogelijk kunnen houden.

Goede ventilatie

Voldoende frisse lucht is erg belangrijk voor je gezondheid. Door een goed werkend ventilatiesysteem of door regelmatig de ramen open te zetten wordt de juiste ventilatie gecreëerd. Dit zorgt voor lagere CO2-concentratie en schonere lucht. Zet je de ramen open voor wat frisse lucht? Let er wel op dat de ramen niet te lang open laat als de verwarming aanstaat. Dit is zonde voor de warmte.

2019 toilethygieneSchone toiletten

Een schone omgeving lokt schoon gedrag uit, het is daarom van belang om de toiletten schoon te houden. Deels door schoonmakers, maar natuurlijk ook door de dagelijkse gebruikers. Doe dit bijvoorbeeld met een postercampagne of hang bordjes op slimme plekken: bij het doortrekken, de kraan of de deur. 

Duurzame producten

Met duurzaamheid wordt ook gekeken naar de producten die worden gebruikt. Gebruiken schoonmakers bijvoorbeeld milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, kunnen papieren doekjes worden gerecycled?

Voorbeeld: Wellant college De Groenstrook Aalsmeer

De Groenstrook in Aalsmeer vond dat ze laag scoorden op gezondheid & hygiëne en zijn aan de slag gegaan met dit thema. In de gedragsregels is de eerste regel: “Ik ben een groenstroker als ik mij inzet voor een prettige, veilige en schone school.” Met de actie ‘schoon schip’ houden klassen bij toerbeurt de aula schoon en die klas krijgt daarvoor een beloning. Voor de hygiëne actie op wc’s is o.a. en poster gemaakt dat maandverband in de daartoe bestemde bakjes moet en dat zij bij de balie altijd maandverband of tampons kunnen vragen