neptunus-6642.jpg

alphabet close up communication conceptual 278887

Met goede communicatie kan je zorgen voor draagvlak onder leerlingen, docenten, maar bijvoorbeeld ook ouders of andere partijen uit de omgeving. En dit helpt je Eco-Schools proces!

Organiseer een themadag of week

Organiseer als Eco-team elk jaar of seizoen een vaste activiteit, waarmee je niet alleen de school, maar ook veel mensen en organisaties uit de omgeving bereikt. Nodig bijvoorbeeld de buurt uit om mee te doen aan de Landelijke Opschoondag, zorg aan het begin van de lente samen met ouders en leerlingen voor een frisse moestuin en schoolplein of organiseer een duurzaamheidsmarkt.

Presentaties geven

Op veel scholen geven Eco-teams workshops of presentaties om andere leerlingen of docenten te stimuleren mee te doen. Op de eigen school of op andere scholen in de buurt. Eén Eco-team ging zelfs nog een stapje verder: zij zitten op een middelbare Eco-School, maar hadden graag gewild dat ze op hun basisschool ook al met duurzaamheid in aanraking waren gekomen. Daarom maakten ze een Eco-bakfiets en fietsten door de hele stad om alle basisscholen over Eco-Schools te vertellen. De bakfiets werd zelfs gesigneerd door André Kuipers!

Feest vieren na certificaat

Het behalen van een certificaat of de Groene Vlag is natuurlijk een beloning voor het harde werk, maar ook een mooi moment om aan de buitenwereld te laten zien hoe de school werkt aan duurzaamheid. Veel scholen vieren dan ook groot feest op zo’n moment en weten daarmee vaak de buurt, lokale media en regionale media te bereiken!

Online communicatie

Met een Instagramaccount en digitale acties bereik je snel een grote groep mensen en kan je leerlingen en docenten binden aan het Eco-team. Zo was er één Eco-team dat de hele school stimuleerde om selfies te maken met hun duurzame gedrag. De mooiste foto’s kregen vervolgens een plek in de Eco-hoek. Zo ook de directeur met een heerlijk, biologisch, vegetarisch broodje in zijn mond!

Voorbeeld van een school

C.B.S. De Groene Oase vierde de uitreiking van de Groene Vlag groots! Op een schoolplein vol leerlingen, ouders en docenten zong iedereen mee met een speciale Eco-Schools rap. Zelfs de wethouder zong enthousiast mee! De school is hiermee op tv gekomen bij De Wereld Draait Door.