neptunus-6642.jpg

De komende weken nemen wij jullie mee in de zeven stappen van Eco-Schools en geven we per stap achtergrondinformatie en tips. Deze week zijn we aangekomen bij stap 6: Informeren en betrekken.

Wanneer jullie bij stap 6 zijn aangekomen, kan er gezegd worden dat jullie al aardig gevorderd zijn met de duurzame veranderingen binnen de school en is het Zilveren certificaat als het goed is dik verdiend. Dit is het moment om de rest van de school te laten zien wat het Eco-team allemaal voor elkaar heeft gekregen. Ook de omgeving van de school krijgt aandacht in stap 6.

Vier jullie successen!

De uitreiking van het Zilveren certificaat is een mooi moment om te beginnen met communiceren. Zorg ervoor dat de hele school weet van de uitreiking en wat dit Zilveren certificaat betekent voor de school. Ook is het handig om deze uitreiking te plannen wanneer er veel leerlingen en medewerkers aanwezig zijn, bijvoorbeeld tijdens de pauze.

Zorg voor zichtbaarheid in de school!

Voor de leerlingen van de school die niet in het Eco-team zitten, kan het soms vaag zijn wat het Eco-team precies doet. Zorg er dus voor dat dit duidelijk te zien is in de school. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het inrichten van een ‘Eco-hoek’. Hier kun je foto’s ophangen van de Eco-teamleden, de behaalde certificaten, foto’s van acties die zijn georganiseerd, posters met aankondigingen en relevante nieuwsartikelen. Naast de foto’s van de Eco-teamleden is het ook leuk om elk van hen een stukje te laten schrijven waarin zij zich voorstellen en de reden uitleggen waarom zij lid zijn van het Eco-team.

Zorg voor zichtbaarheid buiten de school!

De eerste stap om te laten zien dat je als school meedoet aan het Eco-Schools programma, is dit laten zien op de website. Op die manier kunnen websitebezoekers zien dat je duurzaamheid belangrijk vindt en dit ook graag wilt meegeven aan de leerlingen. Ook kun je social media kanalen hier goed voor gebruiken. Zo kun je leuke foto’s en video’s delen van de duurzame acties die hebben plaatsgevonden.
Is er in de omgeving van de school een plaatselijke krant? Zorg er dan voor dat zij persberichten ontvangen van de activiteiten. Grote kans dat zij deze berichten plaatsen!

Betrek de buurt!

Het is handig om goed contact te hebben met de buurt. Organiseer je bijvoorbeeld een actie om zwerfafval op te ruimen? Begin dan in de buurt rond de school. Zo laat je bewoners en bedrijven zien dat je iets om het milieu geeft. Ook kunnen bedrijven in de omgeving betrokken worden bij een actie. Zij vinden het vaak leuk om kinderen/jongeren een handje te helpen. Dit kan d.m.v. een financiële bijdrage of door het geven/uitlenen van producten.

Heeft het Eco-team een goed idee bedacht om energie te besparen? Neem contact op met andere scholen in de buurt! Zo kun je hen helpen om duurzaamheid ook een plek te geven op school.

Laat het ons weten

Wanneer je als Eco-team het thema ‘communicatie’ al hebt opgenomen in het actieplan, hebben jullie op dit gebied vast al veel bereikt. Heb je tips voor andere scholen? Laat het dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via Facebook en Instagram!

Ga verder naar stap 7: De Eco-code