Zevensprong_Houten_9-10-2019 (48).jpg

Onlangs kreeg basisschool De Groene Oase in Maasland de tweede Groene Vlag uitgereikt. Een mooi moment om hun opgedane lessen met jullie te delen. In dit artikel delen we tips voor hoe je met de thema’s: Gebouw en omgeving, communicatie, voeding en groen aan de slag kunt gaan als Eco-School. Veel inspiratie gewenst!

Eco Schools inspiratie Groene Oase

De Groene Oase in Maasland is aan de slag gegaan met Growwizzkid, een programma waarmee kinderen zelf eten leren verbouwen. Bijzonder aan de werkwijze van De Groene Oase is, dat bedrijven in de directe omgeving van de school een actieve rol krijgen. (Klein)kinderen van de ondernemers zitten op de school. Zo werkt de buurt, het bedrijfsleven én leerlingen actief samen.

Actieve docenten en leerlingen

Alle groepen van De Groene Oase zijn aan de slag gegaan met GrowWizzKid. Ze zijn bezig met het zelf groen telen. Zowel leerlingen als leerkrachten zijn ontzettend enthousiast. Het is leuk om te merken dat de leerkrachten echt betrokken zijn en in allerlei lessen en projecten zoeken naar mooie links met groen en duurzaamheid. En misschien wel het mooiste compliment: de leerlingen zijn ontzettend over de leerkrachten te spreken!

Gebruik maken van het enthousiasme van de leerlingen

Een succesingrediënt is dat er veel leerkrachten bij de vernieuwing betrokken zijn. Hoe doe je dat als leerkrachten ook de druk ervaren van te veel werk en te veel taken? De Groene Oase ziet het enthousiasme van de leerlingen als motor. Leerkrachten krijgen energie van de ideeën van leerlingen. Wie weet kun je dit ook in jouw school nog meer inzetten. 

Eco Schools inspiratie Groene Oase 1

Tips

Een handige tip is om een extern persoon uit te nodigen die enthousiast over een mogelijke vernieuwing, lesprogramma of plan komt praten. Dat kan ook online. Voor de GrowWizzKid heeft De Groene Oase bijvoorbeeld iemand op school laten komen. Dit heeft ook bijgedragen aan het enthousiasme van collega’s. Mooi om te zien op De Groene Oase is dat zij verschillende mensen betrekken voor een investering wordt doorgevoerd. Dat zorgt voor draagvlak en vergroot de kans op succes aanzienlijk.

Verder is het een tip om te zoeken naar toepassingen die ervoor zorgen dat nieuwe dingen niet extra, maar in plaats van, komen. In De Groene Oase is Growwizzkid een relatief vrij onderdeel van het onderwijs, waarin steeds andere projecten of onderwerpen naar voren komen. De school heeft op een mooie manier ruimte georganiseerd voor nieuwe initiatieven, zonder dat ze te belastend zijn voor collega’s. Ook de leerlingen zijn er erg enthousiast over. Super!

Tot slot is het intern en extern betrekken van mensen bij acties fijn. Maak gebruik van kennissen en je netwerk. Als een plan gedragen wordt door een grote groep mensen, is de kans van slagen en de betrokkenheid groter. Het schoolplein is een mooi voorbeeld: het hout waarmee gespeeld wordt, is afkomstig van bedrijven van ouders. GrowWizzKid werd onder andere gekozen omdat de betrokken bedrijven voor een groot deel in de regio zitten en de (klein)kinderen van de ondernemers hier op school zitten. Zo maakt de school echt gebruik van de connecties die er zijn, om het onderwijs te verrijken en te verduurzamen.

Eco Schools inspiratie Groene Oase 2 1

Veel succes en inspiratie gewenst!

Team Eco-Schools Nederland