vacature nieuwe begeleider

Werk je in Friesland, Oost-Brabant, Harderwijk/Almere of Amersfoort in de duurzaamheidseducatie bij bijvoorbeeld een centrum voor natuur- en milieueducatie (NME) of een andere professionele organisatie binnen duurzaamheid en educatie? Wil je je inzetten als begeleider in het verduurzamingsproces van scholen in jouw regio? Lees dan snel verder!

Het internationale Eco-Schoolsprogramma wordt in Nederland gecoördineerd door SME, team onderwijs. SME is een duurzaam adviesbureau dat mensen stimuleert tot duurzaam denken én doen. Wij doen dat vanuit de overtuiging dat mensen cruciaal zijn om duurzaamheid te realiseren. In Nederland doen er 170 scholen mee aan Eco-Schools, van basisscholen, tot middelbare scholen en mbo’s. Deze scholen zijn constant bezig met het verduurzamen van hun school, door zélf in actie te komen. Dit doen zijn student-led-change, vanuit ideeën van leerlingen en studenten. Wil jij ons hierbij helpen?

Over een begeleider worden

Vanaf dag één hoor je bij de pool van meer dan 40 Eco-Schoolsbegeleiders in Nederland. Elke school die meedoet aan Eco-Schools, heeft een eigen begeleider. Dit is een expert op het gebied van duurzaamheid en onderwijs. De begeleider ondersteunt de deelnemende Eco-Scholen in het proces naar de Groene vlag. Hiertoe zijn begeleiders door Eco-Schools Nederland bevoegd en getraind.
Omdat een begeleider op lokaal of regionaal niveau werkzaam is, kan deze expert helpen om aan te sluiten op ontwikkelingen en kansen in de omgeving van de school.

Je taken zijn heel divers: van scholen motiveren voor de Eco-Schoolsactiviteiten, tot het deelnemen aan landelijke intervisie en kennisdeling. Dit betekent dat het werk erg afwisselend en divers is, maar ook dat je aandacht besteedt aan acquisitie: het onderhouden van contacten met scholen in jouw regio, hen constant opzoeken hoort ook bij jouw functie.

Je krijgt bij Eco-Schools veel ruimte om op jouw manier en met jouw kwaliteiten aan de slag te gaan. In alle werkzaamheden word je goed geïnformeerd door de community manager vanuit Eco-Schools Nederland en is er ruimte voor onderlinge kennisdeling.

Over jou

 • Je wil minimaal 6 scholen begeleiden à 70  uur per jaar.
 • Je houdt van aanpakken en ziet nieuwe kansen om de dienst van Eco-Schoolsbegeleiding te verbeteren.
 • Je hebt affiniteit met het werken met docenten en leerlingen (basis-, middelbaar onderwijs en/of mbo) of je staat open om je hierin je ontwikkelen.
 • Je bent werkzaam in de duurzaamheidseducatie, als zzp-er of voor natuur- en milieueducatiecentrum (NME).
 • Je bent enthousiast, proactief en kan goed zelfstandig werken.

Wat ga je concreet doen?

 • Je coacht, motiveert, structureert en moedigt Eco-Scholen gedurende minimaal 2 jaar aan om concreet aan de slag te gaan met het zevenstappenplan, constant te werken aan de vijf pijlers en die in de praktijk van de school te brengen en ieder jaar 2-3 thema’s te kiezen waaraan de school werkt.
 • Je houdt actief contact met collega-begeleiders, om zo de onderlinge kennisdeling te bevorderen.
 • Je signaleert problemen, mogelijke vertraging en/of ontevredenheid van de school en dit geeft je door aan Eco-Schools Nederland.
 • Je begeleidt Eco-Scholen zowel zowel op inhoud als op proces. Je draagt dus de verantwoordelijkheid voor een prettig proces in het Eco-team en voor het feit dat de school bezig is met je juiste inhoud.
 • Je bewaakt de voortgang van het Eco-team, maar je bent ook alert op de sfeer in het Eco-team, of iedere leerling en docent positief en gemotiveerd in het team zit, de vergaderingen structuur hebben waar iedereen blij van wordt.
 • Bij tegenslag of vragen ben jij het eerste aanspreekpunt. Eco-Schools Nederland is achterwacht. Daar kun jij terecht als je het ook even niet weet – zowel in het proces als op de inhoud van de begeleiding

Wat jij krijgt:

 • Een organisatie die altijd in beweging is en waarbij jouw hulp goed gebruikt kan worden;
 • Een passende vergoeding.
 • Je wordt onderdeel van een inspirerende community van begeleiders binnen de duurzaamheidseducatie.

Interesse?

Spreekt deze vacature jou aan? Mail dan uiterlijk vrijdag 21 augustus 2022 jouw CV en motivatie naar Ruth Pasternak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar het bovenstaande adres of bel 06 341 82 940. We kijken uit naar jouw sollicitatie!

* Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.