Zone.college Twello (2).jpg

In juni hebben 32 scholen een aanvraag gedaan voor een audit voor het Bronzen en Zilveren certificaat en de Groene Vlag voor Eco-Schools. We hebben vrijwel alle scholen binnen twee weken de uitslag kunnen geven en daarbij zagen we prachtige projecten, enthousiaste Eco-teams en gedreven scholen. Ter inspiratie delen we een aantal bijzonderheden met jullie.

19 07 auditmaand 2

We zagen prachtige en inspirerende Eco-hoeken, moestuinen van en voor leerlingen, insectenhotels en creatieve prullenbakken. Veel scholen zijn bezig met afvalscheiding en daar mag je bijvoorbeeld je brood en drinken alleen in broodtrommels en bekers of flesjes meenemen. We zagen een fantastische shredder om plastic afval op school te versnipperen, zodat het gerecycled kan worden - met het plan om ook machines te kopen om hier weer zelf nieuwe producten van te kunnen maken! En er was een school die een wereldkaart had gemaakt van plastic afval en die gebruikte voor presentaties over plastic. We zagen een school die duurzame hapjes uitdeelde aan ambtenaren van hun gemeente op wereldvoedseldag. We kwamen een Eco-team tegen dat openbare vergaderingen heeft, waar iedereen die dat wil bij aanwezig mag zijn. Op een school geven bedrijven uit de buurt gastlessen.

19 07 auditmaand 4

We zijn trots op de school die dit jaar hun 6e Groene Vlag haalde. Zij organiseren o.a. debatten over duurzame onderwerpen waarbij het ene team vóór de stelling moet zijn en het andere team juist ertegen. Dit zorgt voor verdieping: op die manier worden (jonge!) leerlingen op een leuke manier erg uitgedaagd om goed na te denken over de nuances van duurzame dilemma’s.

19 07 auditmaand

Auditmaand

Er zijn 10 Bronzen certificaten, 12 Zilveren certificaten en 10 Groene Vlaggen verstrekt, oftewel 32 blije en trotse scholen zo vlak voor de zomervakantie! Dat zijn meer aanvragen dan in eerdere auditmaanden. We merken dat zich steeds meer scholen aansluiten en dat bovendien steeds meer scholen hun audits daadwerkelijk voor de auditmomenten op 1 juni & 1 december aanvragen. Als organisatie waren we goed voorbereid en was er extra inzet om de grote hoeveelheid aanvragen in korte tijd aan te kunnen.

Is het er in juni niet van gekomen een audit aan te vragen of weet je niet goed of jouw school al zo ver is? Voorkom dat je achter gaat lopen op je planning! In sommige gevallen kunnen we ook een tussentijdse audit verzorgen. Log hiervoor in op je schoolaccount en kijk bij 'werkboek' voor meer informatie.