Lentiz LIFE (3).jpg

Wil je volgend schooljaar aan de slag met groen in de klas en leerlingen meer leren over planten, dieren en biodiversiteit? Neem het thema dan nu al op in het jaarplan van volgend jaar en meld je vast aan voor de twee lespakketten van Eco-Schools: de Grote Plantenjacht en Zoom: Light on Small.

De Grote Plantenjacht

20160229 110416 1Voor wie? Leerlingen uit groep 5, 6, 7 en 8 van de basisschool.
Wat is het? De Grote Plantenjacht is een gratis lesproject van vijf lessen, waarbij leerlingen de omgeving van de school onderzoeken en in kaart brengen. Ze onderzoeken de gelijkenis en verschillen tussen planten en dieren, ze gaan natuurschatten verzamelen & bestuderen en ze maken een actieplan om de biodiversiteit rond de school te vergroten.
Hoeveel tijd kost het? Het lespakket bestaat uit 5 lessen van 30 tot 60 minuten.
Wanneer kun je het uitvoeren? De meeste scholen doen dit lesproject in het voorjaar.
Extra: Na afloop ontvangt de school € 100,- om het actieplan van de leerlingen uit te voeren.
Wil je meer weten? De Grote Plantenjacht

Zoom: Light on Small

Voor wie? Leerlingen in de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs.
Wat is het? ZOOM: Light on small is gratis lesmateriaal waarbij leerlingen gaan onderzoeken hoe  leven, overleven en samenleven werkt. Het lespakket bevat een serie van drie thema's: ecosysteem, planten en dieren. Voor elk thema zijn er drie werkbladen en een blad met achtergrondinformatie. In groepjes van vier of vijf gaan de leerlingen aan de slag met de werkbladen. Ze zoeken verschillende beestjes, plantjes en afval van buiten en bekijken deze onder de microscoop. Aan het einde van de drie thema's kan er optioneel een poster worden gemaakt om de bevindingen met de klas te delen.
Hoeveel tijd kost het? Elk thema kan in één les behandeld worden of in meerdere wanneer de docent dieper op het onderwerp in wil gaan. De posters maken en presenteren kan in één les.
Wanneer kun je het uitvoeren? De meeste scholen doen dit lespakket in het voorjaar.
Extra: Scholen die meedoen krijgen meerdere veldmicroscopen in bruikleen om het project uit te voeren.
Wil je meer weten? Zoom: Light on Small