Zevensprong_Houten_9-10-2019 (48).jpg

Op 9 oktober 2020, de Dag van de Duurzaamheid, werden de winnaars van de verkiezing Duurzame Docent 2020 feestelijk verrast met het heuglijke nieuws: je bent Duurzame Docent 2020! De prijs voor ‘Duurzame Docent’ wordt jaarlijks uitgereikt aan basis-, middelbare-, mbo- en hbo-docenten die zich actief inzetten voor duurzaamheid in hun onderwijs. Als klap op de vuurpijl waren de winnaars op 12 oktober ook te gast in de live cast van pakhuis De Zwijger. Wij blikken terug op de feestelijke verkiezing, middels een blogje van Dione Zijp, voorzitter van Youth for Climate NL. Hoe ervaarde Dione, leerling, de verkiezing Duurzame Docent?

Bekendmaking Duurzame Docent 2020

Op de foto: links Henk Tamelink van NADO (die de houten schalen cadeau gaf aan de winnaars), winnaar VO Joanne Malotaux, presentator Emin Kececi, directeur Leren voor Morgen Giuseppe van der Helm, presentator Yasin Yaylali, organisator vanuit SME Ruth Pasternak, jurylid en leerling Benito Walker, winnaar hbo Eefje Hendriks, leerling en voorzitter Youth for Climate Dione Zijp. Op het scherm: de gasten die wegens verkoudheid online meededen: juryleden Wieneke Maris, Mark Boode van Teachers for Climate, winnaar PO Ewoud van der Weide en winnaar mbo Marjan Nijenbanning.

20201012 1938020

Foto: twee blije winnaars Eefje Hendriks (hbo) en Joanne Malotaux (VO), met de prachtige houten schalen van espenhout, gemaakt door een kunstenaar op Terschelling, cadeau gedaan door NADO.

Een feestelijke editie, ondanks corona

Ondanks het feit dat de bekendmaking van de winnaars niet fysiek op scholen, maar online via Teams verliep, was het een feestelijke editie. Dat kwam voor een heel groot deel door de enorm ludieke uitnodiging van Pakhuis De Zwijger in Amsterdam, New Metropolis Zuid-Oost, waar Meesters met Dromen van EduCAUTion een live, online podium boden aan de winnaars. De winnaars Ewoud van der Weide (PO), Joanne Malotaux (VO), Marjan Nijenbanning (mbo) en Eefje Hendriks (hbo) konden daar vertellen over hun visie op en ambities met het duurzaam onderwijs. De verkiezing werd mede mogelijk gemaakt door coöperatie Leren voor Morgen SME , , NADO & SPARK The Movement.

Er waren méér dan 12.000 kijkers!

Bekijk hier de live cast terug: Bekendmaking verkiezing Duurzame Docent 2020

20201103 180130

Foto: Leerling en voorzitter van Youth for Climate, Dione Zijp.

Leerling Dione vertelt over de Duurzame Docentverkiezing

Dione Zijp (17 jaar) was aanwezig bij de live cast, waar zij haar medebestuurslid Benito Walker (18 jaar) aanmoedigde in zijn rol als jurylid voor de verkiezing Duurzame Docent 2020. Benito is 6vwo-leerling, vice-voorzitter & penningmeester van Youth for Climate én hij vervulde de rol als jurylid, als leerling.

Wat vond je van Benito's optreden in de live cast en jurylidmaatschap? 

Dione: "Ik ben enorm trots op Benito. Hij heeft het enorm goed gedaan, ik vind het altijd zo knap dat hij super professioneel is in zijn handelen." Ruth Pasternak, die Dione interviewt stemt in: "Daar ben ik het mee eens. Ik heb als organisatielid niet meebesloten in de jury, maar ik was wel aanwezig bij het overleg. Benito Walker blinkt uit door zijn argumentatiekwaliteit. Hij is het bewijs dat leerlingen écht goede inhoudelijke gesprekspartners zijn, als het gaat over klimaat en duurzame verandering in het onderwijs."

Benito

Foto: Benito Walker, leerling, vicevoorzitter Youth for Climate en jurylid bij de verkiezing Duurzame Docent 2020.

Een kroon op het harde werk van docenten

Wat vond je van de live cast?

Dione: "In een tijd waarin zoveel negatief nieuws op onze beeldschermen verschijnt, was het verfrissend om (op veilige afstand!) deel uit te maken van een positief evenement."

Ja, dat is fijn hè, die positiviteit. Wat maakt deze verkiezing bijzonder volgens jou? 

Dione: "Naast het feit dat dit duurzaamheid als educatief onderwerp beter op de kaart zet, is het uiteraard ook een mooie kroon op het harde werk van de docenten die zich jaar in jaar uit hard inzetten voor hun vak! Het was dan ook mooi en verfrissend om te zien hoe enthousiast en gemotiveerd zij praatten over hun taak als docent, en hoe dit in verbinding staat met klimaatverandering en duurzaamheid. Deze onderwerpen krijgen namelijk nog niet genoeg aandacht in ons huidige schoolsysteem."

Hmm, vertel daar eens wat meer over?

Dione: "Op de basis- en middelbare school leren wij wel over de fysische gevolgenvan klimaatverandering, maar nooit over de desastreuze gevolgen hiervan op een bevolking. Hierdoor krijgt het onderwerp iets kils en lijkt het alsof duurzaamheid en de gevolgen van klimaatverandering geen dingen zijn die dichtbij huis kunnen plaatsvinden. Dankzij deze Duurzame Docenten wordt leerlingen bijgebracht dat duurzaamheid daadwerkelijk iets is waar wij ook mee in aanraking kunnen komen, en dat duurzaamheid niet begint bij windmolens en miljoenenprojecten, maar bij je eigen groente in je achtertuin.'"

Mooi gezegd. Het zou toch mooi zijn als heel onderwijsland dit oppakt?

Dione: "Ja, zeker! Dat ziet Youth for Climate ook graag. Dat we duurzaamheid van iedereen maken. Ook van leerlingen! De Duurzame Docenten zetten al belangrijke stappen die ons steeds dichter bij een duurzame samenleving brengen. Het was een eer om bij deze uitreiking aanwezig te mogen zijn, en ik kijk met veel plezier uit naar de uitreiking van volgend jaar!"

Dankjewel, Dione. Wij, van Eco-schools én van de organistie van de Duurzame Docentverkiezing kunnen ook niet wachten tot er weer docenten zich aanmelden voor 2021. 

Bekijk hier de Bekendmaking van de Duurzame Docenten 2020 terug. 

Ben of ken je een Duurzame Docent?
Meld diegene dan nu al aan voor 2021 via www.duurzamedocent.nl