International School Amsterdam (16).jpg

Tear Down Workshop, een avontuurlijke kennismaking met de circulaire economie.

CIRCL Openingsweek highlights 178Op de Eco-Schools Inspiratiedag VO/VMBO brengen duurzame ondernemingen kennis over thema's. Dit jaar brengt de E-Waste Race uit Eindhoven kennis over de circulaire economie met de Tear Down Workshop.

Gemiddeld heeft een huishouden in Nederland meer dan 100 verschillende elektronische apparaten in huis, een aantal dat ieder jaar blijft groeien. Voor het fabriceren van al deze apparaten zijn steeds meer waardevolle en schaarser wordende grondstoffen nodig. Wanneer een apparaat stuk is en niet meer wordt gebruikt, gooien wij deze vaak weg. Helaas wordt elektronisch afval niet altijd op de correcte wijze weggegooid en verliezen wij veel van de schaarse grondstoffen die in de apparaten zitten. Beter recyclen zou een goede eerste stap zijn. Met de Tear Down Workshop kijk je samen met de E-Waste Race een stap verder naar een echte oplossing: circulair ontwerp.

Onze elektronische apparaten worden steeds complexer gefabriceerd. Computers uit de jaren ‘90 boden bijvoorbeeld nog veel ruimte om deze zelf te repareren. Onze huidige laptops, tablets en smartphones worden echter veel compacter gebouwd. Samen met tal van andere omstandigheden zorgt dit ervoor dat wij onze elektronische apparaten steeds minder vaak repareren.

Tijdens de Tear Down Workshop van de E-waste Race wordt een elektronisch apparaat volledig gedemonteerd, tot aan het laatste losse schroefje. Tijdens deze demontage zal je versteld staan hoe veel verschillende grondstoffen in onze apparaten worden gebruikt. Je gaat onderzoeken waarom deze grondstoffen worden gebruikt, welke onderdelen ze vormen en waar deze onderdelen voor dienen.
Aan de hand van enkele principes van het circulair ontwerpen, ontdek je tijdens deze workshop hoe onze apparaten meer circulair gebouwd kunnen worden. Je ontdekt welke voordelen dit heeft voor jou als consument, maar ook voor de aarde!

Wil jij met ons op avontuur naar het gebruik van grondstoffen in onze elektronische apparaten? Ga met jou aan klas aan de slag met onze toffe Tear Down Workshop.

De Eco-Schools Inspiratiedag is dit jaar op vrijdagmidag 27 september bij het Helicon College Eindhoven. Aanmelden voor de Eco-Schools Inspiratiedag? Kijk hier