Zone.college Twello (2).jpg

Op het Zone.college gebruiken ze regelmatig een elektrische transportfiets die de school kocht met provinciale subsidie. De krant de Stentor heeft de conciërge hierover geïnterviewd voor een artikel over schoon goederenvervoer in 2020. Hieronder staat een deel van het artikel. Bekijk het hele artikel hier.

Dit jaar ontstaan allerlei initiatieven. Van gemeenten die emissievrije zones inrichten tot subsidieregelingen voor de aanschaf of lease van elektrische bestelbussen en transportfietsen voor bedrijven. Bij de Zwolse vestiging van het Zone.college lag de aanschaf van een elektrische transportfiets ‘nogal voor de hand’, zegt conciërge Daan Overweg, die het rooster van de fiets bewaakt. Want de fiets is zo hot dat dubbelboekingen op de loer liggen. Het Zone.college omarmt het Eco-Schools concept en vindt het belangrijk om leerlingen te stimuleren tot ‘duurzaam denken en doen’.

transportfiets

Foto: de Stentor

Leerlingen stappen ook regelmatig op de transportfiets. Overweg: ,,Laatst deden ze de geveltuintjes in Assendorp; daar heb je veel woningen met amper voortuin en onze leerlingen richtten er hele smalle mini-tuintjes in. Schepjes, plantjes en wat tuinaarde gingen mee in de transportfiets. Ideaal.”

Of nog zo’n voorbeeld: ,,Bosbouwleerlingen deden een deel van hun examen in het bos. De examinator pakte zijn bureau in de transportfiets – stoeltje, laptop, dat soort zaken – en fietste ermee het bos in.’’

Maar ook even boodschappen doen bij een supermarkt, koffie en toiletpapier halen, een deel van de komkommers en paprika’s die scholieren kweken naar de voedselbank rijden… ,,Die transportfiets komt bijna dagelijks tot inzet en dat is toch geweldig? Iedere kilometer dat we ermee rijden, rijdt er geen auto.’’

Bron: de Stentor