gezonde schoolWil je graag Gezonde School worden en ben je al Eco-School of overweeg je een combinatie van beide? Schoolleiders en docenten van Eco-Scholen hebben veel vragen over het ondersteuningsaanbod van Gezonde School. Zij willen dan vooral werken aan het thema Milieu en Natuur. In dit artikel leggen we je precies uit hoe het ondersteuningsaanbod werkt.

Kan ik mij als Eco-School aanmelden voor Gezonde School?

Ja, zeker kan dat. Dit is het gemakkelijkst als je basisschool bent. Je kunt je dan inschrijven voor het thema Milieu en Natuur. Eco-Schools is een erkende interventie voor dit thema van basisscholen. Dit betekent dat je het Eco-Schoolsprogramma kunt inzetten om het thema Natuur en Milieu op je school uit te voeren. 

Als je VO- of MBO-school bent, kun je je helaas niet inschrijven voor het thema Milieu en Natuur. Het thema Milieu en Natuur bestaat nog niet bij VO en MBO vanuit Gezonde School en Eco-Schools is helaas alleen nog voor PO een goedgekeurde interventie. Wel kan je als Eco-School bijvoorbeeld werken aan het thema Voeding. Alle thema’s van MBO- en VO-scholen op een rij:  

  • Voeding
  • Welbevinden
  • Bewegen en sport
  • Roken, alcohol- en drugspreventie

Je zal dus bij de thema’s op het VO ook andere erkende interventies moeten uitvoeren, om een vignet van Gezonde School te verkrijgen. Denk aan een lespakket Weet wat je eet, voor 12 tot 15-jarigen. Vanuit Eco-Schools zien we vaak dat het goed te combineren is. 

Hier vind je een overzicht van alle certificaten die scholen kunnen behalen:
mijngezondeschool.nl/certificaten  

Wanneer is de deadline?

Tot en met 13 mei kan je je aanmelden voor het ondersteuningsaanbod 2022-2023. De deadline is verlengd en dit staat nog niet overal op alle plekken goed vermeld. Eerst was de deadline eerder, maar er is dus extra tijd! Er is een maximum hoeveelheid aanvragen, dus onze tip is: meld je zo snel als mogelijk aan. Dan is de kans dat je gebruik kunt maken van de €3.000,- het grootst.

Hoe werkt Gezonde School nu precies?

Scholen die een Gezonde school willen worden kunnen ondersteuningsaanbod aanvragen. Als je goed bezig bent op een bepaald thema, krijg je als school een bepaald certificaat. Dit certificaat heet vignet. Er is geen ondersteuningsaanbod voor VO en MBO voor het thema Milieu en Natuur. Alleen voor PO is dit thema Milieu en Natuur beschikbaar.

Wil je je aanmelden voor Gezonde School? 

Doe dat uiterlijk 13 mei 2022 via deze link:
www.gezondeschool.nl/advies-en-ondersteuning/ondersteuningsaanbod