Eco-Schools4.jpg

De gemeente Amsterdam is actief bezig om vraagstukken als klimaat, energie, leefbare stad, groen in de stad, afval en grondstoffen te vertalen in beleid. Beleid dat samen met bewoners, bedrijven en organisaties vorm krijgt en uitgevoerd wordt. Daarbij horen ook de scholen!

Scholen kunnen in wijken echt het verschil maken door zelf aandacht te geven aan de duurzaamheid van het schoolgebouw, de omgeving en duurzaamheid in de lessen. Het blijkt dat scholen zelfs duizenden euro’s kunnen besparen op energie en afval, alleen al door er bewust mee om te gaan. Het programma Eco-Schools helpt hierbij.

Geen inschrijfgeld

De gemeente Amsterdam wil haar scholen stimuleren om mee te doen aan het Eco-Schools programma, waarmee ze het internationale keurmerk voor een duurzame school kunnen behalen. Dit doen ze door zowel financiële steun als begeleiding te bieden.

Zo betaalt de gemeente Amsterdam het inschrijfgeld voor de scholen, als zij zich voor 1 april aanmelden. Voor basisscholen betekent dat een financiële bijdrage van € 1.000,- en voor middelbare scholen een bijdrage van € 2.000,-.

Begeleiding en ondersteuning

Door mee te doen aan Eco-Schools werken scholen aan de hand van zeven stappen toe naar het behalen van de Groene Vlag, het keurmerk voor duurzame scholen. Natuur- en Milieueducatie centrum ANMEC wil de scholen daarbij actief ondersteunen. Niet alleen in hun eigen proces per school, maar ook onderling door kennis en ervaringen uit te wisselen. Leerlingen van de verschillende scholen kunnen digitaal en in bijeenkomsten elkaar vertellen wat er goed gaat en wat beter kan. Scholen die dat willen kunnen ook in contact gebracht worden met scholen van over de hele wereld, om zo te ervaren hoe die school omgaat met duurzaamheid.

Over Eco-Schools

Eco-Schools is hét internationale programma voor duurzaamheid op school. Met bijna 20 miljoen leerlingen wereldwijd werken we aan een duurzame toekomst.

Het programma is gebaseerd op het principe ‘student-led change’. Dat betekent dat leerlingen centraal staan in de uitvoering van het programma. Leerlingen vormen dan ook de kern van het Eco-team. Zij onderzoeken de school en beslissen samen welke thema’s ze willen aanpakken. Ze verzinnen concrete acties en maatregelen en voeren deze ook uit. Na het doorlopen van de zeven stappen kom je als school in aanmerking voor de Groene Vlag: het internationale keurmerk voor duurzame scholen.

Doe ook mee aan Eco-Schools

In Amsterdam zijn er al drie scholen die meedoen aan Eco-Schools, maar het doel is natuurlijk dat alle scholen met duurzaamheid aan de slag gaan. Wil je met jouw school ook meedoen aan Eco-Schools en wil je gebruik maken van het aanbod van de gemeente? Kijk dan op de website van ANMEC voor meer informatie. Je kunt ook contact opnemen met Elene Francissen door te bellen naar 020-62 254 04 of te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..