De tijd vliegt en de volgende auditmaand (december) is in zicht. Voor eind november kan je als school een audit aanvragen om te kijken of je in aanmerking komt voor een Bronzen certificaat, Zilveren certificaat of een Groene Vlag. De auditmaand is voor het Eco-team een stok achter de deur om alles in orde te maken voor de volgende stap(pen).  

Eco-Schools heeft elk schooljaar twee auditmaanden: juni en december. De auditmaanden zijn het moment om te kijken of de school in aanmerking komt voor een certificaat of de Groene Vlag! Door een audit aan te vragen krijgen scholen waardevolle feedback om ze verder te helpen én krijgen ze -bij goed resultaat- een certificaat of een Groene Vlag: De beloning op het harde werken. Deelnemen aan Eco-Schools betekent dat het werken aan duurzaamheid nooit klaar is, er zijn altijd nieuwe acties en projecten te bedenken om de school verder te verduurzamen. Daarom kan het soms voelen alsof jullie er nog niet klaar voor zijn als de audit wordt aangevraagd. Onthoud dat het niet altijd gaat om het (zichtbare) resultaat, maar ook om het proces wat een Eco-School laat zien. Twijfel je of jullie klaar zijn voor een audit? Overleg met je begeleider hoe jullie ervoor staan en wat nog nodig is voordat jullie de audit kunnen aanvragen.

Op tijd aanvragen

Wil je in december een audit laten doen? Zorg dan dat uiterlijk eind november het online werkboek is ingevuld en vraag de audit aan. Dat geeft Eco-Schools Nederland voldoende tijd om ervoor te zorgen dat jouw aanvraag in de auditmaand meegaat. Vraag je een audit aan voor het Bronzen of Zilveren certificaat? Dan doen wij deze audit op basis van het werkboek en hoeven wij niet langs te komen op school. Na het aanvragen van een audit ontvang je uiterlijk binnen 10 werkdagen de uitslag van de audit. Voor de Groene Vlag komt iemand van Eco-Schools Nederland langs op de school. Iemand van Eco-Schools Nederland neemt contact op met de school om een bezoek in te plannen. Tijdens het bezoek mag het Eco-team laten zien wat ze allemaal hebben gedaan. Binnen 10 werkdagen ontvangt de school het auditrapport met daarin de uitslag van de audit. Wil je meer weten over het aanvragen van audits? Bekijk dan deze webpagina of lees het in het handboek voor Eco-teams (je vindt deze onder ‘downloads’ na het inloggen).

Hoe vraag je een audit aan?

Je vraagt een audit aan door in te loggen op www.eco-schools.nl (bovenin de menubalk) ga daarna naar het werkboek. Zorg ervoor dat alles is ingevuld voor de benodigde stappen en klik vervolgens onderaan de stap op ‘audit aanvragen’. Deze knop zie je onderaan stap 4 voor het Bronzen certificaat, onderaan stap 5 voor het Zilver certificaat en onderaan stap 7 voor de Groene Vlag. Het digitale werkboek en de aanvraag worden vervolgens naar Eco-Schools Nederland gestuurd. Dat is het moment dat wij voor jullie school aan het werk gaan. Zie hier voor een instructievideo voor het aanvragen van een audit.

Audit gehaald

Heeft de school de audit gehaald? Gefeliciteerd! Het harde werk van het Eco-team is zichtbaar en daar mag je als school trots op zijn. Als de school een certificaat of Groene Vlag ontvangt, kun je zorgen voor een feestelijk moment. Zo krijgt Eco-Schools meer aandacht binnen de school en dit stimuleert het Eco-team ook door te gaan. Sommige scholen nodigen ouders, de pers of wethouders van de gemeente uit.

Afwijken van de planning

Lukt het niet om tijdens deze auditmaand te laten zien wat al is bereikt, maar is juni te ver weg? Dat is helemaal niet erg. Laat het Eco-Schools Nederland weten, dan wordt samen met het Eco-team en de begeleider gekeken wat mogelijk is.