International School Amsterdam (16).jpg

Wat houdt de vernieuwing voor jullie, als deelnemende school, in? Wat gaat er na de zomer van 2021 voor jullie veranderen en wat kun je verwachten? Het programma wordt praktischer en concreter. Minder tekst, minder theorie, meer DOEN! Er komt een toolkit vol praktische tools en tips om met het Eco-team lekker aan de slag te gaan. Ook de audits voor de certificaten en de Groene Vlag komen er heel anders uit te zien. Alles met als doel: de lerende en vernieuwende beweging in het onderwijs ondersteunen en stimuleren! Ruth vertelt je er meer over.

 Ruth Eco Schools

Vernieuwing van de audits 

Enkele belangrijke resultaten uit de enquêtes van de afgelopen jaren zijn jullie behoefte aan een betere vorm voor het werkboek en een vrijere auditvorm. Invullen van het werkboek bleek namelijk een aardige klus te zijn. We hebben hier naar geluisterd en vanaf het nieuwe schooljaar gaat het aanvragen van een audit niet meer via een werkboek! In plaats daarvan dienen Eco-teams een portfolio in, dat grotendeels door de leerlingen kan worden samengesteld. Wij helpen ze daarbij uiteraard op weg. Zo wordt de Groene Vlag nog meer de kroon op het werk van de leerlingen.


Audit aanvragen

Ben je je aan het voorbereiden op een audit? Dan is deze informatie zeker nuttig voor jou. Als je vóór de zomer een audit aanvraagt, kan je kiezen of je 1) de audit volgens de huidige vorm wil laten afnemen of 2) dat je wil meedoen aan een pilot voor de vernieuwde auditsystematiek. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Bij deelname aan de pilot wordt van je gevraagd dat je meedenkt over en meewerkt aan de ontwikkeling. 

Na de zomervakantie, dus vanaf september 2021, worden alle audits volgens de vernieuwde vorm afgenomen. Het invullen van het huidige werkboek hoeft dan dus niet meer. Wil je na de zomer de audit aanvragen? Zorg er in de voorbereiding naar de audits wél voor dat je alle documenten zoals foto’s, actieplannen en notulen goed bewaart, maar vul niet meer het huidige werkboek op de website van Eco-Schools in. 


Toolkit

Met deze vernieuwing komt er een uitgebreider aanbod van concrete tools voor leerlingen en docenten beschikbaar. Het huidige handboek voor Eco-teams komt te vervallen. In plaats daarvan leggen we een toolkit aan; een soort online bibliotheek met allemaal werkbladen, informatiebladen en andere tools voor het Eco-team. De komende maanden werken we aan de ontwikkeling van deze tools, zoals een vernieuwde Eco-scan. Heb je interesse om daaraan mee te werken? Mail ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Makkelijker concreet en laagdrempelig aan de slag 

  • Als leerling vraag je jezelf af: wat kunnen we vandaag doen? Elk uur dat je hebt, wil je zinvol aan de slag. Dat kan in het vernieuwde programma veel gemakkelijker via de toolkit. Deze online bibliotheek voor leerlingen en docenten zit vol met informatiebladen en werkbladen om op school concreet aan de slag te gaan.
  •  De nieuwe richtlijnen voor certificering met de Groene Vlag gaan meer ruimte bieden aan jullie eigen werkwijze. Met een portfolio licht je uit waar je trots op bent. Dit portfolio is een alternatief voor het huidige werkboek. Het is een gebruiksvriendelijker variant, waarin je laat zien waar je als Eco-team en als school trots op bent. Je selecteert beeldmateriaal en documenten die laten zien welke ontwikkeling jullie hebben doorgemaakt. Er is meer ruimte om eigen keuzes te maken in wat je laat zien.
  • Binnen de community van Eco-Schools stimuleren we onderlinge uitwisseling en elkaar helpen. Eco-Schools is een beweging! We gaan nog verder uitwerken hoe wij de community gaan ondersteunen. Eventuele tips en wensen kun je bij ons kwijt.

Webinar

Heb je nog vragen of wil je meer horen over de Eco-Schoolsvernieuwing? Wees dan van harte welkom op maandag 12 april van 16:15-17:15 uur tijdens ons webinar. Anna en Ruth leggen je alles uit en beantwoorden jouw vragen. Aanmelden kan door dit formulier in te vullen. Zien we je 12 april?