Activiteit/evenement
Planten bloembollen en zandbak omtoveren tot bloementuin
Met de leerkrachten van het Ecoteam en ouders/opa's van het tuinteam. We hadden heel veel bloembollen gekregen en deze wilden we met de leerlingen in de grond stoppen. De vrijwillige hulpouders die vele woensdagen on de schooltuinen werken hebben ons geholpen om de vele bloembollen te poten.
- Welke tips wil je andere Eco-teams geven bij het organiseren van een activiteit/evenement?: Vraag vrijwilligers om te helpen in de tuin. Bij ons zijn er 3 ouders en een opa die bijna wekelijks een ochtend in de tuin werken en meedenken over beplanting, composthoop en allerlei andere dingen op het schoolplein.
- Onderwijstype: Basisonderwijs
- Waarom zijn jullie hier trots op?: We vinden het mooi dat we een eigen enthousiast tuinteam hebben dat samen met de kinderen in de tuin wil werken.
- School: De Talisman
Groene vlag voor De Talisman!
We kregen de groene vlag uitgereikt en daar hebben we met het Eco-team een leuke hapening van gemaakt. We hebben met de leerlingen van het Eco-team gebrainstormd wat we kunnen doen: - Alle kinderen in het groen gekleed
- De lag op het bordes presenteren
- Ipv slingers hangen we stukken klimop en ander snoeiafval op
- In de pauze schminken kinderen van groep 7 de leerlingen van groep 1, 2 en 3
- We zingen en dansen: Giga groen van kinderen voor kinderen.
En we hebben de wethouder van duurzaamheid uitgenodigd.
- Welke tips wil je andere Eco-teams geven bij het organiseren van een activiteit/evenement?: Laat de leerlingen meedenken bij een viering of opening, die komen met heel leuke en goede ideeën. En de leerlingen worden eigenaar van het feest.
- Onderwijstype: Basisonderwijs
- Waarom zijn jullie hier trots op?: We zijn er trots op dat we de Groene vlag hebben verdiend en dat we dat met de hele school hebben kunnen vieren.
- School: De Talisman
Project Globe
De leerlingen in vwo 4 met aardrijkskunde in hun vakkenpakket maken kennis met de wetenschappelijke onderzoekscyclus door zelf onderzoek te doen naar duurzaamheidsvraagstukken. Samen met leerlingen uit Tsjechië en Duitsland hebben ze onderzoek gedaan naar de lucht- en waterkwaliteit in Beverwijk en omgeving. Leerlingen gaan eropuit om metingen te doen in het veld om hun opgestelde hypotheses te toetsen. Ze maken hierbij gebruik van het lesmateriaal van GLOBE, een internationaal netwerk van scholen en wetenschappers.
- Welke tips wil je andere Eco-teams geven bij het organiseren van een activiteit/evenement?: nvt
- Onderwijstype: Voortgezet onderwijs
- Waarom zijn jullie hier trots op?: Dat het Project een verplicht onderdeel binnen het curriculum van Aardrijkskunde is geworden. Dat leerlingen als wetenschappers zelf onderzoek doen in het veld in Internationale teams. Voor veel leerlingen is een uitwisseling met buitenlandse leerlingen spannend maar door een goed programma neer te zetten, met structuur blijkt het juist een leerzame ervaring te zijn en een aanwinst voor het vak.
- School: Castor College
Emmaus Vinted 2
Het GreenTeam onderbouw heeft een Instagram filmpje gemaakt, poster gemaakt en tekst voor de nieuwsbrief voor het personeel en de ouders geschreven. Daarin werden leerlingen en docenten opgeroepen goede kleding in te leveren en uitgenodigd om zelf ook kleding te komen shoppen. Voor het inleveren waren er kleine prijzen (lollies, bon voor vegan broodjes). Tijdens de start van de winkel zijn er instafilmpjes gemaakt. Ook hebben we leerlingen via de intercom opgeroepen. We hadden veel zorg besteed aan het maken van een mooie winkel, met spiegels en een paskamer
- Welke tips wil je andere Eco-teams geven bij het organiseren van een activiteit/evenement?: Maak een leuke winkel, zet in de filmpjes leerlingen in die bekend staan om hun goede kledingsmaak.
- Onderwijstype: Voortgezet onderwijs
- Waarom zijn jullie hier trots op?: Er zijn zeker 83 kledingstukken opgehaald. (Waarschijnlijk meer omdat we niet alle meeneemacties hebben kunnen noteren) Beide filmpjes zijn goed bekeken. (samen 450 maal) In de school leefde de activiteit veel meer
- School: Emmauscollege
Warme truiendag op De Kleine Nicolaas
Vandaag hebben we op school meegedaan aan Warme Truiendag, en wat was het een geslaagde dag! De verwarming ging een paar graden lager, en in plaats daarvan kwamen alle kinderen en leerkrachten in hun allerleukste, warmste truien naar school. Van vrolijke kleuren en grappige patronen tot zelfgemaakte creaties: het lokaal zag er kleurrijker uit dan ooit! De rest van de dag stond in het teken van warmte en gezelligheid. Tijdens de pauze speelden we een “wie heeft de leukste trui”-verkiezing, en voor de ouders was er in de ochtend een koffiekar met warme dranken om op te warmen. Het was prachtig om te zien hoe enthousiast iedereen meedeed. Samen hebben we niet alleen een fijne dag gehad, maar ook stilgestaan bij hoe kleine acties een groot verschil kunnen maken. Volgend jaar doen we zeker weer mee!
- Onderwijstype: Basisonderwijs
- Waarom zijn jullie hier trots op?: We begonnen de dag met een uitleg over waarom Warme Truiendag zo belangrijk is. De kinderen leerden dat het niet alleen gezellig is, maar ook helpt om bewust om te gaan met energie en het klimaat. Door een paar graden minder te stoken, besparen we energie en dragen we ons steentje bij aan een beter milieu.
- School: De Kleine Nicolaas