Stimuleer leerlingen tot duurzaam denken en doen

Met Eco-Schools staan leerlingen aan het stuur bij de duurzame veranderingen binnen de school: ‘student led change’. Ze vormen -samen met enkele volwassenen- een Eco-team en onderzoeken de school aan de hand van een duurzaamheidsscan. Vervolgens stellen ze doelen en werken ze aan verschillende acties om het gedrag van mensen, het curriculum én de schoolomgeving te verduurzamen.

Met Eco-Schools stimuleer je leerlingen niet alleen tot duurzaam denken en doen, maar laat je ze ook ervaren wat zij als individu kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst.

eco team energie

Profileer jezelf als duurzame school

Door mee te doen aan Eco-Schools kom je in aanmerking voor het internationale keurmerk voor duurzame scholen: de Groene Vlag. Dit is dé manier om als school te laten zien dat je het belangrijk vindt om aan duurzaamheid te werken. Het keurmerk is door de Verenigde Naties erkend en wordt wereldwijd gebruikt. Je kunt dit keurmerk alleen ontvangen door aan Eco-Schools mee te doen.

uitreiking

Bespaar geld én water/energie/afval

Naast de duurzame verandering onder leerlingen verandert de school zelf ook. Met Eco-Schools realiseer je grote besparingen op de thema’s waar je aan werkt, bijvoorbeeld minder energie, afval of water. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 98% van de deelnemende scholen de school duurzamer ziet worden. Naast mooie resultaten op inhoudelijke besparingen, realiseer je met Eco-Schools ook financiële besparingen. Zo is er bijvoorbeeld een Eco-School die jaarlijks € 4000,- bespaart door anders om te gaan met afval!

Breng alle projecten onder één vlag

Steeds meer scholen besteden aandacht aan duurzaamheid, maar helaas is het nog vaak dat er weinig of geen samenhang is tussen de verschillende projecten en acties. Met Eco-Schools komen alle losse projecten en acties onder één duidelijke vlag. Met behulp van de zeven stappen en de ondersteuning vanuit het programma werk je op een gestructureerde manier aan een duurzame school. Zo realiseer je een blijvende verandering en krijgt duurzaamheid een vaste plek in de hoofden, harten en handen van leerlingen en docenten.

Ga voor duurzaam onderwijs, curriculum én schoolomgeving

Bij het werken aan een duurzame wereld is een transitie in het onderwijs nodig. Met name in het onderwijs (curriculum), in het handelen van de docenten én de fysieke omgeving. Dit wordt ook wel de ‘Whole school approach’ genoemd. Eco-Schools sluit hier naadloos op aan. Met behulp van de stappen verduurzaam je het onderwijs, de organisatie én de omgeving van de school. Lees daar meer over bij de stappen van Eco-Schools.

Geschikt voor alle scholen

Eco-Schools is geschikt voor alle scholen die stappen willen maken op het gebied van duurzaamheid. Van basisscholen tot universiteiten. Benieuwd welke scholen er al meedoen

Groene vlag

Maak deel uit van een wereldwijde beweging

Eco-Schools is ’s werelds grootste keurmerk voor duurzaamheid op school. Door mee te doen maken jouw leerlingen deel uit van een duurzame beweging onder 68 landen. Maar liefst 51.000 scholen en 19 miljoen leerlingen doen er wereldwijd aan mee!

Eco-Schools is officieel erkend door de Verenigde Naties en is daarnaast in 2019 geselecteerd als één van de 100 meest inspirerende programma’s op het gebied van educatie. Daar zijn we super trots op!


Doe ook mee en behaal de Groene Vlag!