Op deze veelgestelde vragen pagina wordt antwoord gegeven op vragen die Eco-Schools Nederland vaak krijgt. Op deze pagina zijn de algemene vragen beantwoord. Doet jouw school al mee aan Eco-Schools? Log dan in en bekijk hier de vragen voor deelnemende scholen.
Is Eco-Schools een keurmerk, een programma, een beweging, …. ?
Eco-Schools is een programma. Het programma biedt een aanpak. De Groene Vlag is het keurmerk dat aan het programma en de aanpak is gekoppeld. Scholen die deelnemen aan het programma en met de aanpak van Eco-Schools werken, komen in aanmerking voor de Groene Vlag. Samen vormen deze Eco-Scholen een community en een wereldwijde beweging!
Werken jullie in het programma ook met de 17 SDG’s (Sustainable Development Goals)?
Absoluut! Alle tien de thema’s van Eco-Schools zijn verweven met de SDGs. Het belangrijkste verschil is dat de SDGs zich richten op wereldwijde opgaven, terwijl de thema’s van Eco-Schools zich richten op duurzaamheid in en rond de school. De SDGs laten zien wat de doelen zijn, de thema’s van Eco-Schools bieden concreet handelingsperspectief om een bijdrage te leveren aan de realisatie daarvan. Zo draag je met Eco-Schools als school bij aan het behalen van meerdere van deze doelstellingen, bijvoorbeeld op het gebied van afval, voedsel, biodiversiteit of klimaat.
Met welke thema’s houdt het programma zich bezig?
Bij Eco-Schools werken leerlingen, docenten en andere betrokkenen aan de volgende tien thema’s: Klimaat, Natuur, Water, Energie, Vervoer, Voedsel, Afval, Spullen, Geld en Mensen. Al deze thema’s komen voort uit de 17 SDG’s en zijn praktisch toepasbaar. Werken met deze thema’s zorgt ervoor dat het Eco-team doelgericht kan werken. Daar houden kinderen en jongeren (en heel veel docenten) immers van!
Werken jullie in het programma ook met de Whole School Approach (WSA)?
Jazeker! De filosofie van Eco-Schools bestaat uit vijf pijlers. De eerste twee pijlers vormen de kern van Eco-Schools: leerlingen staan centraal en de school zet steeds duurzame stappen – klein of groot. De ander drie pijlers geven samen invulling aan een Whole School Approach. Leerlingen leveren daarmee hun bijdrage aan een samenhangende aanpak én zijn aanjager van een Whole School Approach richting de schoolleider en facilitair beheer. Bij Eco-Schools staan echter niet de visie en het beleid van de school centraal, maar het enthousiasme en de daadkracht van leerlingen en docenten.
Wat houdt ‘student-led change’ in?
Eco-Schools is gebaseerd op het principe ‘student-led change’. Dit houdt in dat de leerlingen centraal staan en een belangrijke rol spelen bij de duurzame ontwikkeling van de school. Zo gaan de leerlingen zelf op zoek naar wat er verbeterd kan worden rondom verschillende duurzaamheidsthema’s. Ze maken plannen, kiezen op welke thema’s ze zich willen richten en hoe ze dat willen aanpakken. Hierbij worden ze in het proces ondersteund door docenten, de conciërge en anderen binnen en buiten de school. Leerlingen worden uitgenodigd om in actie te komen en ervaren welke bijdrage zij kunnen leveren aan een duurzame samenleving. Hierbij ontdekken ze hun eigen waarden, interesses en talenten. Ze werken hierbij aan de ontwikkeling van belangrijke 21ᵉ-eeuwse vaardigheden zoals communiceren, samenwerken, problemen oplossen en creatief denken. Oftewel, Eco-Schools bereidt leerlingen voor op de toekomst!
Krijg ik als school begeleiding?
Ja! Je staat er bij Eco-Schools niet alleen voor. Wij zorgen ervoor dat iedere Eco-School gekoppeld wordt aan een Eco-Schoolbegeleider. De Eco-Schoolbegeleider is een professional werkzaam bij een centrum voor natuur- en milieueducatie (NME), bij een gemeente of bij een andere professionele organisatie op het gebied van duurzaamheid en onderwijs. Oftewel, deze begeleider is helemaal up-to-date op het gebied van duurzaam onderwijs. Onze begeleiders ontvangen een training waardoor ze de kennis en kunde in huis hebben om Eco-Scholen te begeleiden. De Eco-Schoolbegeleider helpt de school bij de uitvoering van het Zevenstappenplan en de veranderprocessen die de school doormaakt.
Zijn er kosten verbonden aan deelname aan het programma en zo ja, hoeveel dan?
Ja, aan de deelname aan Eco-Schools zijn kosten verbonden in de vorm van een abonnement. De kosten bestaan uit jaarlijkse deelnamekosten (abonnementsgeld) en eenmalig inschrijfgeld. Het inschrijfgeld is bedoeld voor extra ondersteuning en audits in de eerste twee jaar bij de opstart van Eco-Schools.
Waarom zijn er kosten aan het programma verbonden?
De financiële bijdragen van scholen zijn nodig om onze dienstverlening goed te kunnen uitvoeren met ons team van professionals. Dit is bijvoorbeeld nodig om te zorgen dat jullie regelmatig contact hebben met jullie eigen begeleider, die jullie coacht in het proces. Ook andere diensten die wij faciliteren vragen om een bijdrage, zoals webinars, de jaarlijkse landelijke inspiratiedag en audits met auditsrapporten waarin we tips en aanbevelingen voor jullie vervolgstappen uitwerken. Wij hechten waarde aan het leveren van kwaliteit aan deelnemende scholen. Om de kwaliteit van het programma te bewaken, spelen we in op de veranderende behoefte van scholen en zorgen we voor de coördinatie van schoolbegeleiders en scholen gedurende het proces. Ook ontwikkelen door we op basis van feedback van de scholen, opdat het programma waardevol blijft.
Zijn er gemeentes die een subsidie verlenen aan scholen die aan dit programma willen meedoen?
Ja, die zijn er. Gemeenten kiezen er dan bijvoorbeeld voor om het inschrijfgeld van Eco-Schools voor haar rekening te nemen, waardoor het voor scholen laagdrempeliger wordt om te starten. Ook zijn er gemeenten die het NME-centrum (vaak de begeleider van Eco-Schools) extra budget geven om scholen nog beter te kunnen ondersteunen. Gemeenten kunnen ook ondersteunen door bijvoorbeeld de regionale kennisdeling te bevorderen door het organiseren van bijeenkomsten.
Kan ik een Eco-Schools begeleider worden?
Wellicht! Niet in elke regio is al een begeleider actief. Heb je hierin interesse? Neem dan contact met ons op. We werken zo veel mogelijk samen met lokale centra voor natuur- en milieueducatie (NME) of andere professionele organisaties die lokaal of regionaal actief zijn.
Ik ben een Eco-School en het lukt mij niet om in te loggen op mijn Eco-Schools account. Wat kan ik doen?
Als je niet meer weet wat de inloggegevens zijn kan je in het inlogscherm ook op de knoppen ‘gebruikersnaam of wachtwoord vergeten’. Hiervoor heb je het e-mailadres nodig waarmee jullie school staat geregistreerd bij Eco-Schools. Weet je het e-mailadres niet meer? Of wil je het e-mailadres aanpassen? Neem dan contact met ons op via
Hoe kan ik contact op nemen voor meer informatie?
Voor meer informatie, mail naar
{slider Waar kan ik mij aanmelden?}
Ben je enthousiast? Leuk! Aanmelden kan hier.