'Handen wassen na het plassen’, is een bekende jaren negentig campagne. De campagne is inmiddels verleden tijd, maar hygiëne is en blijft voor scholen een actueel onderwerp. Leerlingen komen op school dagelijks in aanraking met ontelbaar veel bacteriën en virussen. Van deurklink tot toetsenbord en van wc tot gymzaal. Sommige van die bacteriën en virussen zijn ziekteverwerkers. Scholen bezuinigen de laatste tijd niet alleen op conciërges, ook op de schoonmaak wordt geld bespaard. In de praktijk kan minder vaak schoonmaken een school juist geld kosten.
In 80% van de klaslokalen is de CO2-concentratie te hoog. Dit komt door een slechte luchtkwaliteit en onvoldoende ventilatie. Stel er wordt slecht gelucht in een lokaal, waar ook de contactoppervlakten smerig zijn, dan zal dat eerder leiden tot een griepuitbraak. Wat weer zorgt voor uitval van docenten en leerlingen en daarmee weer geld kost. Ook kan onvoldoende luchttoevoer in lokalen zorgen voor slechtere leerprestaties. Het blijkt dat elke verdubbeling van frisse luchttoevoer ervoor zorgt dat leerlingen zo’n 15% beter presteren.
Aan de slag met dit thema
Wil je met dit thema aan de slag? Doe dan de Eco-scan (stap 2) op dit thema. Daaruit wordt duidelijk op welke onderdelen jullie nog duurzamer kunnen worden. Bepaal vervolgens in stap 3 welk doel jullie hebben en welke acties daarbij horen. Met dit thema kan je dan denken aan acties als goed luchten en het schoonhouden van de klaslokalen. Vloeibare zeep en biologisch afbreekbare doekjes verminderen de kans op verspreiding van bacteriën en virussen.
Met het oog op duurzaamheid moet vooral ook gekeken worden naar het productgebruik. Gebruiken schoonmakers bijvoorbeeld milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en kunnen papieren doekjes worden gerecycled?