Duurzaamheidsfestival Binnenstebuiten leren

Alle onderwijstypen
duurzaamheidsfestival
  10 oktober 2024

De aanmelding voor het fesival is gesloten!

Ontdek de kracht van binnenstebuiten-leren op het Duurzaamheidsfestival!

Op 10 oktober van 11:00-16:00 organiseren Coöperatie Leren voor Morgen en Eco-Schools Nederland hét duurzaamheidsfestival voor scholen die stappen zetten of willen zetten op het gebied van duurzaamheid. Leerlingen, docenten, directie en schoolbesturen kunnen samen inspiratie opdoen en kennis uitwisselen.

Het thema is Binnenstebuiten leren: Leren van de omgeving. Van het klaslokaal naar het groene gras, van traditionele lesmethoden naar hands-on, samen ontdekken we hoe jouw omgeving een onuitputtelijke bron voor duurzame ontwikkeling kan zijn! Laat je inspireren door workshops en de ontmoetignen en leer wie de SustainaBul VO 2024 in ontvangst mag nemen.

Programma

Het duurzaamheidsfestival vindt plaats op 10 oktober op de Dag van de Duurzaamheid in het Onderwijs. Al sinds 2008 staat deze dag in het teken van inspiratie van goede voorbeelden, het uitwisselen van ervaringen en netwerken tussen beginners én koplopers.
Op het Duurzaamheidsfestival vind je een rijke programmering waar voor ieders rol iets te leren en beleven valt. Of je nu al jaren meedoet aan de SustainaBul VO en/of Eco-Schools, aan een specifiek duurzaam thema werkt of nog in de verkennende fase bent. Daarnaast heeft het programma een speciale focus op het thema ‘binnenstebuiten leren: leren van de omgeving’.

Hieronder het volledige programma:

10.30-11.00      Inloop met inspiratiemarkt
11.00-11.30      Plenaire opening en opwarmer
11.30-13.00      Workshopronde 1

  • Leer reportages maken over je Eco-team!
    door Kiki Engels, Leren voor Morgen
    Filmen, schrijven, interviewen, fotograferen en social media - in deze workshop gaan we met al deze vormen aan de slag om een duurzaam verhaal te vertellen. Je leert de basis, maar mag vooral direct aan de slag, je leert dit namelijk het beste in de praktijk. Dus wil je weten waar een pakkende video aan voldoet, hoe je social media kan gebruiken, of hoe je verslag doet van een event als dit? Kom dan met je eco-team verhalen maken! 
  • Proeverij Masterclass Duurzaam Onderwijs
    door Teachers for Climate
    Teachers for Climate, de Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs en Stichting Technotrend ontwikkelden een reeks masterclasses die een integrale duurzame onderwijsvisie ondersteunen. Van duurzame didactiek, systeemdenken en toekomstdenken, tot challenge based learning, buitenonderwijs en leerlingenparticipatie. Op het Duurzaamheidsfestival krijg je in de workshop van Teachers for Climate een proeverij van deze reeks masterclasses.
  • Plandelsafari: weg met zwerfafval (buitenworkshop)
    door Anton Damen, de Plandelman
    Plandelen = wandelen + plastic rapen! Vind je het niet erg om ook een ander straatje dan je eigen schoon te vegen? Met één uurtje plandelen heb je de wijk een stuk groener gemaakt en ben je ook aardig op weg naar die 10.000 stappen die je toch al wilde maken. Een mission impossible? Welnee! Als een kwart van de bevolking elke dag drie stukjes zwerfafval op zou ruimen, is Nederland binnen één week schoon. Ga je mee op plandelsafari?
  • Het werk van Duurzaamheidscoördinator
    door duurzaamheidscoördinatoren en Giuseppe van der Helm, Leren voor Morgen
    Steeds meer scholen hebben het, een duurzaamheidscoördinator. Maar wat is dat nou precies, en wat zijn de rollen, taken en verantwoordelijkheden van de "duco"? In deze workshop gaan we samen in gesprek over het nut van een aanjager van duurzame ontwikkeling binnen jouw school en wat het je op kan leveren. Ook is er ruimte voor vragen, drempels of onverwachte belemmeringen.
  • Zie je mij buiten? (buitenworkshop)
    door Paul Swinkels, Artis
    We gaan met een zoekkaart op pad door de buurt. Kijk met een hernieuwde blik naar (stads)natuur. Leer soorten herkennen en kom meer te weten over jouw eigen leefomgeving! Planten, dieren en schimmels, zowel de algemene als enkele zeldzamere soorten komen aan bod. Met het materiaal kun je direct ook zelf aan de slag of maak er voor jouw schoolomgeving een eigen variatie op.
  • Duurzaam speeddaten
    door Thijs van der Meulen, Eco-Schools
    Tijdens het speeddaten ga je aan de hand van prikkelende vragen kort met elkaar (1 op 1) in gesprek over verschillende onderwijs gerelateerde onderwerpen. In één workshopronde kun je met drie verschillende mensen in gesprek. Een prachtige kans om je netwerk te verbreden en om nieuwe vrienden te maken. In deze ronde spreek je vooral mensen met dezelfde rol.


13.00-14.00 Vegetarische lunch en inspiratiemarkt
14.00-15.30 Workshopronde 2

  • Vervolg: leer reportages maken over je Eco-team!
    door Kiki Engels, Leren voor Morgen
    Een vervolg op de ochtendsessie. Je bent welkom als je ook in de ochtend bij deze workshop was, dan krijg je tips en feedback op wat je 's ochtends hebt gemaakt. En als je nieuw bent: in deze workshop gaan we aan de slag met multimedia om een duurzaam verhaal te vertellen. Je leert de basis, maar mag vooral direct aan de slag, je leert dit namelijk het beste in de praktijk. Dus wil je weten waar een pakkende video aan voldoet, hoe je social media kan gebruiken, of hoe je verslag doet van een event als dit? Kom dan met je eco-team verhalen maken!
  • Changemakers van de toekomst: aan de slag met je Eco-team
    door het eco-team van SVOK en Willemijn de Vries, Eco-Schools
    Tijdens deze workshop ga je zelf actief aan de slag met de Whole School Approach. Het Eco-team van SVOK neemt je mee op jouw eigen reis en gaat met je in gesprek om vervolgstappen te bepalen om meer naar buiten te gaan in je onderwijs. Na deze workshop heb je handvatten voor een integrale duurzaamheidsaanpak , inzicht in de factoren en rollen voor een succesvolle inbedding, en concrete ideeën om morgen (met leerlingen) mee aan de slag te gaan
  • Country Fragrance: the ingredients of outdoor learning (buitenworkshop; Engelstalig)
    door Aurelia Chevreud-Gaud
    Join us on our outdoor expedition to explore the surroundings of your school. You will learn what the benefits of a natural, holistic environment are for teaching and for learning. You will experience how the outdoors can inspire and extend all kinds of learning and teaching. Let's broaden our teaching perspectives through Connection Gateways (c)
  • Intervisie SustainaBul VO
    door Leren voor Morgen
    Rondom de SustainaBul VO, een jaarlijkse benchmark voor duurzame ontwikkeling in het onderwijs, ontstaat een netwerk van deelnemende onderwijsinstellingen die met elkaar uitwisselen. In deze intervisiebijeenkomst kunnen geïnteresseerden en deelnemers goede voorbeelden uitwisselen en in gesprek over waar ze tegenaan lopen.
  • Duurzaam speeddaten
    door Thijs van der Meulen, Eco-Schools
    Tijdens het speeddaten ga je aan de hand van prikkelende vragen kort met elkaar (1 op 1) in gesprek over verschillende onderwijs gerelateerde onderwerpen. In één workshopronde kun je met drie verschillende mensen in gesprek. Een prachtige kans om je netwerk te verbreden en om nieuwe vrienden te maken. Deze middagsessie is volledig gemixt, wat betekent dat leerlingen de kans krijgen om de docenten en/ of rectors aan de tand te voelen.
  • Ontwerp een eetbaar schoolplein
    door Katinka Schlette en Teun Rozer, Vergroen
    Stel je voor; een groen schoolplein waarin je heerlijk kan verstoppen, verdwalen, relaxen én waarin de lekkerste noten, bessen en kruiden groeien. Tijdens deze workshop maak je een schetsontwerp voor een stadsvoedselbos op jouw schoolplein. Wat is het verschil tussen monocultuur en polycultuur? En tussen één- en meerjarige gewassen? Wat kenmerkt een voedselbos? Wat zijn de voordelen van een voedselbos in de stad? En hoe ziet een schoolplein eruit dat voedsel biedt aan zowel dieren als mensen? Deze vragen komen aan bod tijdens de korte introductiepresentatie. Daarna volgt een ontwerpopdracht waarin je in groepjes aan de slag gaat met het ontwerpen van een eetbaar schoolplein. De resultaten worden aan het einde van de workshop met elkaar gedeeld. 

15.30-16.00      Uitreiking SustainaBul VO 2024 en afsluiting

Praktische informatie en aanmelden

Het duurzaamheidsfestival vindt plaats op 10 oktober van 11:00-16:00. Een vegetarische lunch wordt verzorgd.

We zijn te gast bij de GRRU (Groene Ruijter) van AltijdWerkplaats! Op deze educatie- en inspiratielocatie voor de biodiversiteit rond een oud schoolgebouw in Bussum vind je op 10 oktober het Duurzaamheidsfestival. De locatie sluit fantastisch aan bij onze doelen van de dag: meer naar buiten tijdens je lessen en met de leerlingen. Meer over GRRU lees je op altijdwerkplaats.nl/portfolio/degroeneruijter

De locatie ligt centraal en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer – We raden iedereen aan om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen, omdat er weinig parkeerruimte is voor auto’s.

De aanmelding voor het fesival is gesloten!

 

Powered by iCagenda

Digitale Eco-scan

checkbox

Gebruik de online scan op je school

Ga naar de digitale Eco-scan