Website Plaatje DEF

Nog vijf plekken zijn beschikbaar om dit voorjaar met groep 7/8 van het PO of klas 1/2 van het VO aan de slag te gaan met het project Zoom: Light on Small. U krijgt nieuw en uitdagend lesmateriaal dat naadloos aansluit bij de kerndoelen, het biologieonderwijs en de thema’s groen, water en afval van Eco-Schools en maakt gebruik van Nikon veldmicroscopen. De leerlingen verkrijgen inzicht in het functioneren van verschillende ecosystemen, planten en dieren. Ze leren onderzoeksvaardigheden en werken met onderzoeksinstrumenten. Ze verwerken de resultaten en geven ze visueel weer op een poster. Op deze manier krijgen abstracte begrippen als 'het milieu' en ‘ecosysteem’ voor hen betekenis.

Opbouw van het lesproject

De klas gaat in groepjes één of meer ecosystemen onderzoeken met behulp van veldmicroscopen (binoculairs waarmee je bovenop een twee- of driedimensionaal object kijkt) en andere actieve werkvormen. Vondsten uit de natuur worden vanuit verschillende perspectieven onderzocht: de biodiversiteit, de functionaliteit voor het organisme zelf en de samenhang en relaties in een ecosysteem. Wat kun je niet allemaal bestuderen onder de microscoop, denk aan schelpen, veren, een dode vlieg, korstmossen, zandkorrels of zelfs stukjes afval die al een beetje aan het vergaan zijn. Je ontdekt van alles wat je met het blote oog niet of nauwelijks ziet. Al onderzoekend maken de leerlingen kennis met het nut van bepaalde vormen en functies, relaties en samenhang in de natuur, denk aan kringlopen en symbiose.

De lessen bestaan uit een introductieles, drie blokken van twee lesuren waarin de onderzoeken gedaan worden en een afsluitende les waarin een poster wordt gemaakt.

De lesblokken zijn:

  • Introductieles: Verzamelen van een eigen ecosysteem in de klas, verzamelen, ontdekken, kennismaken met de microscoop.
  • Biodiversiteit: Onderzoeken welke mate van soortenrijkdom er is en welke verschillen er zijn tussen de soorten.
  • Leven: Onderzoeken op welke manieren organismen levensfuncties uitoefenen om te overleven in hun milieu en welke instrumenten ze daarvoor gebruiken.
  • Ecosysteem: Onderzoeken welke relaties er zijn tussen de organismen onderling en welke invloed milieuomstandigheden hebben op de organismen en hoe die hieraan zijn aangepast.
  • Poster maken van de resultaten

Symbol 100x100mmInteresse?

Als u deelneemt aan dit project laten wij u graag ook kennismaken met Eco-Schools. Het lesmateriaal is gratis en elke school die meedoet krijgt twee veldmicroscopen te leen met camera waarmee de beelden op het digibord kunnen worden getoond. Heeft u interesse om aan de slag te gaan met dit lesmateriaal? Stuur dan een mail met de contactgegevens van uw school, uw naam en het aantal leerlingen dat gaat deelnemen aan het project naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij hebben dit voorjaar materialen beschikbaar voor tien klassen. Er zijn nog vijf plaatsen beschikbaar. Wees er snel bij!

Het uitlenen van de microscopen en de ontwikkeling van het lesmateriaal zijn mede mogelijk gemaakt door Nikon.