International School Amsterdam (16).jpg

Het internationale programma Eco-Schools is gebaseerd op het principe 'student-led change'. Dat betekent dat leerlingen een heel belangrijke rol vervullen in de verandering die een school ondergaat om duurzamer te worden. Er is ruimte voor leerlingen om te experimenteren met eigen oplossingen en handelingsperspectieven in dit proces. Met een focus op gedrag en educatie daagt de Eco-Schoolsmethodiek uit tot het nemen van zeer veelzijdige maatregelen binnen de mogelijkheden van de school. De leerlingen/studenten gaan zelf op zoek naar hoe het geregeld is in de school en wat er beter kan rondom 10 verschillende duurzaamheidsthema’s (afval, water, voeding, energie, groen, enz.). De Eco-schools methodiek is geschikt voor zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs en AOC/MBO.

Steeds een beetje duurzamer

De leerlingen enthousiasmeren en betrekken medeleerlingen, schoolpersoneel en ouders en vormen zo het begin van de verandering. Samen maken ze een scan van wat er beter kan in de school, kiezen focus en stellen ambities en acties vast. Een school kan elk jaar een nieuw thema kiezen en zo stap voor stap verduurzamen. Leerkrachten screenen hun curriculum op inhoud voor duurzaamheidsthema's en verankeren steeds een beetje meer hierin.

Brons, Zilver, groen!

Het programma biedt een 7-stappenplan als leidraad, en de aanpak van de school wordt gewaardeerd met een Bronzen en Zilveren certificaat. Bij voldoende inzet en bewijs van succes krijgt de school uiteindelijk de Groene Vlag: het keurmerk van Eco-schools.

Begeleiding door ANMEC

ANMEC is enthousiast over de Eco-schools methodiek en vindt het een waardevol programma. Bij het doorlopen van het 7-stappen plan krijgt een school begeleiding en audits. Dit helpt de school om goede doelen voor zichzelf te stellen en deze te verwezenlijken. In samenwerking met Eco-schools Nederland mag ANMEC deze begeleiding aanbieden aan scholen in (regio) Amsterdam.

Geen inschrijfkosten tot 21 december 2019

Wil jij dat duurzame ontwikkeling een vaste plek krijgt op jouw school? Meld je dan aan als Eco-School! Amsterdamse scholen die zich voor 21 december 2019 inschrijven en uiterlijk in 2020 starten met het programma, betalen geen inschrijfgeld. Dit is mogelijk dankzij een subsidie van de Gemeente Amsterdam. Aanmelden doe je op de website van Eco-Schools. Daar vind je ook de deelnamevoorwaarden en natuurlijk nog veel meer informatie over Eco-Schools en ervaringen van scholen die al meedoen.

Vragen