Vandaag is het plantendag! Plantendag is in het leven geroepen om zoveel mogelijk mensen gefascineerd te laten raken door planten en hen te leren hoe belangrijk planten zijn voor de maatschappij. Planten zijn onder andere belangrijk voor de zuurstof in de lucht, het prodcureren van ons voedsel en het in leven houden van dieren. Planten in je huis zorgen voor een zuivere lucht, verminderen stress én staan ook nog eens gezellig! Team Eco-Schools Nederland deelt vandaag graag hun favoriete planten die bij hen thuis te vinden zijn. Wat is jouw favoriete plant?

De Asparagus

Deze plant is bij Freek in zijn kamer te vinden. De Asparagus is een bekende kamerplant met een kruising tussen de krulvaren en de échte Aspergeplant. De takken van de plant lijken zelfs een beetje op een spinnenweb!  De Asparagus komt oorspronkelijk uit de zuidelijke delen van de wereld, namelijk Zuid-Amerika, Midden- Afrika en Zuid-Oost Azië. Daarnaast is de plant makkelijk te onderhouden,  geef hem niet te veel of te weinig water en hij is tevreden. Freek houdt van deze plant, omdat de takken van de plant alle kanten op groeien. Zelfs door zijn lamp!

Asparagus.jpg

Graslelie

Ruth houdt van planten thuis en kon moeilijk kiezen! Toch koos ze voor de Graslelie, ook wel Chlorophytum genoemd. Deze plant staat bekend om het verwijderen van schadelijke stoffen in huis, één van de redenen waarom dit de favoriete plant van Ruth is. Ook groeit de plant als kool en geeft ze regelmatig stekjes weg aan al haar vrienden en familie. Ook is de Graslelie makkelijk te verzorgen, wat betekent dat de plant gemakkelijk op ieder plekje in de huiskamer kan worden gezet. 

 Graslelie.jpg

De hangplant

Anne Merijn is verknocht aan haar hangplant, waarvan we vermoeden dat dit een drakenklimop is maar zeker weten doen we het niet. Haar plant heeft namelijk drie verhuizingen weten te overleven en de vele treinritjes in de vakantie van haar studentenhuis naar haar ouders. En dat is maar goed ook, want deze plant heeft regelmatig water nodig!

 Drakenklimop.jpg

Pannenkoekenplant

De pannenkoekenplant, ook wel de Pilea Peperomioides genoemd, is tegenwoordig niet weg te denken uit iedere huiskamer. Zo ook niet bij Kitty. Dit is haar lievelingsplant, doordat het aan haar twee grote liefdes doet denken: de natuur en eten. Ze vindt deze plant vrolijk, doordat de stelen met bladeren alle kanten op staan. De pannenkoekenplant behoort tot de brandnetelfamilie en komt oorspronkelijk uit China. Soms groeien er zelfs witte bloemen uit de pannenkoekenplant, maar dit is tot op heden nog niet gebeurd bij Kitty.

 Pannenkoekenplant.jpg

Calathea

Deze plant (linksboven in de foto)  is de favoriete plant van Anne. Deze plant heeft een bijzondere kleur, wat hem uniek maakt! De plant komt oorspronkelijk uit de oerwouden van Zuid-Amerika en het Amazone gebied. De bladeren klappen open en dicht naar het ritme van de zon. Daarom lijkt het net alsof de plant 's avonds gaat slapen en 's ochtends weer ontwaakt. 

Calathea.jpg

Nestvaren

De Nestvaren is de lievelingsplant van Maaike. Dit omdat ze de kleur mooi vindt en de nieuwe bladeren groeien in de vorm van een krul. De Nestvaren komt oorspronkelijk uit de wouden van Japan en Taiwan waar hij als epifyt op takken van bomen en in rotsscheuren groeit.  Deze plant vraagt om veel water en houdt van flink wat zon. Ook kan deze plant niet tegen een té droge lucht. De bladeren zullen dan bruin worden en gaan kreukelen. 

 Nestvaren.jpg

De palm van Wietske

De palm van Wietske, waarvan wij de exacte naam niet kennen, is haar favoriete plant die haar woonkamer scheidt van haar keuken. Hij doet al jarenlang zijn dienst als vrolijke, groene plant met springerige vormen. 

de_plan_van_wietske.jpg

Is jouw school ook gek op planten?

Doe dan mee met de bloembollenactie van Nederland Zoemt.  Dit is een actie waarbij basisscholen gratis een bloembollenpakket met circa 150 biologische bloembollen kunnen aanvragen! Bloeiende bloemen bieden namelijk het perfecte eerste voedsel voor bijen en hommels die uit hun eitjes kruipen.  Leuk en leerzaam! Meld jouw school aan voor 30 juni.

Meedoen aan de bloembollenactie