Op vrijdag 11 november, de jaarlijkse Dag van de Duurzaamheid, bezocht Laurentien van Oranje Openbare Basisschool de Kariboe in Heemskerk, waar zij voorlas uit haar tweede Mr Finney boek. Aansluitend ging zij samen met kinderen en besluitvormers in gesprek over hun vragen en ideeën voor een meer duurzame omgang met de aarde en haar bronnen.
Urgenda, initiatiefnemer van de Dag van de Duurzaamheid, koos het boek Mr Finney en de andere kant van het water van Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma uit voor de landelijke voorleesactie vanwege de milieuthema's van het boek. Meer dan 900 basisscholen en 90 kinderboerderijen deden dit jaar mee met de actie. Bekende Nederlanders, politici, burgemeesters, wethouders, leerkrachten, ouders en pabo-studenten praatten met kinderen over hoe we beter met de aarde kunnen omgaan. OBS de Kariboe is een voorloper op het gebied van duurzaamheid, met een geheel duurzaam schoolgebouw en integratie van het thema duurzaamheid in alle lessen. De focus op duurzaamheid uit zich daarnaast in het opzetten van een natuurschoolplein, energiebesparende maatregelingen en de ambitie om aanspreekpunt te zijn in de wijk voor duurzame ontwikkelingen. De school is ook een inzamelpunt van Wecycle en er staat een Tassenbol.
Na het voorlezen leidde Laurentien van Oranje een dialoogsessie, waarin de kinderen vragen voorlegden aan topmensen uit het bedrijfsleven: Harry Verhaar, senior director Energy & Climate Change van Philips en Niels Schreuder, public affairs manager van AGC Glass (beiden in hun functie van deelnemer aan het initiatief Low Carbon Schools), wethouder Odd Wagner vanuit de gemeente Heemskerk, en André de Hamer, oprichter en coördinator van de stichting Duurzame PABO. Centraal in de dialoog stond wat we zelf kunnen doen om meer duurzaam te zijn. Zo hadden de kinderen vragen voorbereid als: "Wat vindt u belangrijk aan recyclen?" en "Wat kan ik zelf doen aan duurzaamheid?"
Bekijk hier foto's van het bezoek van de prinses
Meer informatie: www.kariboe.nl