2013-10-10 InstallatiezonnepanelendaltonschoolNeptunus1Op 10 oktober was het Dag van de Duurzaamheid. In het Amsterdamse stadsdeel Oost werd die dag stil gestaan bij het milieu en het duurzaam omgaan met onze eigen leefomgeving.
 
De wethouder duurzaamheid en groen, Nevin Özütok, bezocht de Daltonschool Neptunus en ging met de leerlingen uit groep 6a in discussie over het thema duurzaamheid. Na afloop van deze activiteit gaf zij symbolisch het startsein voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de school. Deze zonnepanelen heeft de school via crowdfunding van DoneerdeZon, bijdragen van sponsors en inzamelacties van leerlingen kunnen realiseren.
 

Duurzame school

De interesse in duurzaamheid straalt van de school af. Bovenop het dak van de Dalton Neptunusschool bevinden zich verschillende plantenbakken met een variété aan groen. Aan de rechterzijde staat een klein weerstation dat de kinderen zelf hebben gebouwd. De data hiervan wordt goed bewaard en zelfs gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Ook is de school sinds afgelopen juni een officieel gecertificeerde duurzame school. Zij hebben toen hun eerste Groene Vlag van Eco-Schools ontvangen.

Naast de school ligt Kavel 1, een extra stuk grond dat bij de school hoort. Naast de zelfgemaakte windmolen die het grondgebied siert, wordt er ook hard gewerkt aan een eigen moestuin. Enthousiast vertellen de kinderen hierover.

2013-10-10 InstallatiezonnepanelendaltonschoolNeptunusInstallatie

Tijdens het installeren van de 12 zonnepanelen komen de klassen één voor één een kijkje nemen op het dak. Juffen en meesters vragen de kinderen wat hier gebeurt. Dat het zonnepanelen zijn, weten ze maar al te goed, maar het verbaast ons vooral hoe haarfijn ze uit weten te leggen hoe zo’n paneel precies werkt. ‘Als de zon erop schijnt, gaat de stroom naar  een kastje, en dan kunnen de lampen branden op de zonnestroom’ vertelt Stanneke (11 jaar), lid van de leerlingenraad Eco-Schools. 

Apetrots en nieuwsgierig zijn ze als uiteindelijk alle panelen op het dak liggen. Wanneer rond een uurtje of 3 dan daadwerkelijk de eerste kilowatturen binnenstromen, zijn de kinderen al naar huis. Morgen staat ze een grote verrassing te wachten… Het digibord lijkt misschien hetzelfde, maar vanaf vandaag zal deze volledig draaien op zonnestroom. En dat wil meester Rik met alle liefde aan de leerlingen uitleggen.

Bekijk ook het filmpje op Bastanieuws.nl