Heb jij al veel plannen voor de zomervakantie? Nu je als docent, begeleider of onderwijsprofessional bijna vakantie hebt, delen we graag wat duurzame bezoek/kijk/lees/luistertips met je! Deze bieden inspiratie rondom de verschillende duurzame thema’s van Eco-Schools.
Bezoeken
Er bestaan veel redenen om van onze bossen en bomen te houden. Zo bezoekt de een graag het bos om op adem te komen, vindt de ander er energie of juist rust en komt een derde er om natuur te bewonderen. In 2023 publiceerden Kuitwaard en Kleefstra samen met schrijfster Annelies Henstra het boek Boswerk over het verlies van bomen en bos in Nederland. Voor dit project schilderde Kuitwaard 56 olieverfschilderijen en tegelijkertijd schreef Kleefstra poëtische teksten over de verdwijnende biodiversiteit en onze verbondenheid met de natuur. Het resultaat 'Sprekende Bomen' in de Mesdag Collectie is zowel een waarschuwing tegen de verdwijnende bossen als een ode aan de schoonheid en de ‘wijsheid’ van onze bomen.
In de Hortus Botanicus is van alles te doen deze zomer. Ga bijvoorbeeld op zoek naar eetbare planten, doe een zomercursus botanisch tekenen of doe een Stadsnatuur Safari! Rondleiders André Biemans en Ton Gordijn nemen je tijdens deze wandeling mee in de prachtige wereld van stoepplantjes, mossen en korstmossen en alles wat daar in en op leeft.
Nog een bezoektip waarbij beeldende kunst en poëzie met elkaar wordt gecombineerd: in ‘Een dier is ook maar een mens’ voel je de dromen, twijfels en verwachtingen van de dieren. Janine van Zeeland vertelt in verf over de schapen, koeien en vogels die ze ziet in de weilanden rond haar woonplaats Kollumperpomp. De gelouwerde Friese dichter Eppie Dam sluit daar met zijn woorden naadloos en genadeloos bij aan.
Kijken
We weten allemaal dat fast fashion niet goed is voor mens en planeet. Maar hoe verander je een heel systeem? In de documentaire ‘Uit de kleren’ van VPRO Tegenlicht worden vier duurzame pioniers gevolg die via verschillende routers de vervuilende modewereld proberen te verbeteren.
Lezen
Wil jij een reis om de wereld maken zonder te hoeven vliegen? In Een geschiedenis van de wereld in zeven goedkope zaken ontwikkelen Raj Patel en Jason W. Moore een nieuwe kijk op de noodsituatie waarin onze planeet vandaag de dag verkeert. Gedurende de gehele geschiedenis hebben crises steeds geleid tot de ontwikkeling van nieuwe strategieën om de wereld goedkoop en veilig te maken voor het kapitalisme. Een boek dat de noodzaak van een integrale kijk op duurzaamheid onderstreept.
Autopoiesis: Leren in een Levend Systeem van Guus Geisen is een boek voor leerkrachten en leidinggevenden in het onderwijs, maar biedt voor iedereen perspectief voor ontwikkeling in deze sterk veranderende tijden. Het boek combineert wetenschap en praktijk om het onderwijs te transformeren en duurzaamheid een gestructureerde plek te geven.
Hoe creëren we een veilige, stabiele wereld waarin we elkaar een welgemeend happy 2050 kunnen wensen? Dat is de vraag waarnaar Babette Porcelijn nieuwsgierig onderzoek deed. Het happy 2050 scenario is het resultaat; een compleet plan van aanpak voor een veilige planeet, een geïnspireerde crew, een integer beleid, eco-positieve productie zonder verborgen impact, een gezonde economie en gelijke kansen op welzijn voor iedereen.
Hoe kan jij je inzetten voor een inclusieve samenleving? In het antiracisme handboek deelt Chanel Matik Lodik kennis, haar persoonlijke ervaringen en praktische tips om te leren over en jezelf in te zetten tegen racisme.
Luisteren
In ‘de Vegan lekkerbek’ gaat chef Jigal Krant in gesprek met culinair professionals over vegan en duurzaam eten. De gasten kiezen steeds één ingrediënt of gerecht wat centraal staat in het gesprek, zoals zeewier of hummus. Leuk om kookinspiratie op te doen voor in de zomer of om alvast je kennis bij te spijkeren over duurzame voeding als je met het Eco-team met het thema ‘voeding’ aan de slag gaat!