Leerlingen van de Eco-School het Wellantcollege De Bossekamp uit Ottoland hebben deze week de versteende patio van de gemeentelijke werklocatie in Hoornaar binnen één dag omgetoverd tot tijdelijke tuin. Om dit voor elkaar te krijgen zijn een aantal scholieren aan de slag gegaan met duurzame materialen uit het openbaar groen. Ze hebben gebruik gemaakt van knotwilgen, gevlochten wilgenschermen, pergola's en banken van takken. Ook zijn er verschillende planten en bloemen gezaaid. Benieuwd naar het proces en het resultaat? Bekijk dan de video die is gemaakt in opdracht van gemeente Molenlanden.
Internationale dag van de Biodiversiteit
Niet alleen verbetert de nieuw aangelegde tuin de afvoer van regenwater, ook vergroot het de biodiversiteit. De term 'biodiversiteit' verwijst naar de mate van variatie in leven en laat het 22 mei nou net de internationale dag van Biodiversiteit zijn! Biodiversiteit wordt gebruikt om de verscheidenheid van het leven op aarde aan te duiden. Hiermee worden er verschillende soorten planten, dieren, micro-organisme en schimmels bedoelt. Al dit leven op aarde levert talloze diensten en producten die onmisbaar zijn voor het menselijk bestaan op aarde. Daarom zijn projecten zoals die van het Wellantcollege De Bossekamp zo belangrijk.
Biodiversiteit stimuleren: Wat kan je zelf doen?
Allereerst; ruim niet al je 'tuinafval' op! Afgevallen takken, bladeren, omgezaagde bomen, noem maar op, laat ze lekker liggen. Dit is een prima plek voor een rijke biodiversiteit. Insecten, maar bijvoorbeeld ook egels, gebruiken deze plekken als schuilplaats. Heb je liever een opgeruimde tuin, balkon of schoolplein, kijk dan goed naar de planten die je neerzet. Bloemen zijn van levensbelang voor veel soorten insecten. Het probleem is alleen dat sommige planten zo ver zijn doorgekweekt dat de stuifmeeldraden achterblijven en zo’n bloem dus minder vruchtbaar wordt. Bijen vinden hier vervolgens geen voedsel in, waardoor ze deze soort bloem in het vervolg overslaan. Zo beïnvloed je het hele ecosysteem.
Staan er in jouw tuin of op het schoolplein al diverse bloemen en planten? Leg dan een (kleine) vijver of waterpartij aan. Vogels komen hier drinken, amfibieën en sommige insecten leggen hier eitjes; alle diersoorten hebben hier baat bij. Heb je niet genoeg ruimte voor een vijver? Kijk dan naar een grote ton of kuip en vul deze met water en waterplantjes. Zo kan je zonder veel moeite en ruimte toch een vijvertje aanleggen.
Andere tips?
Ben jij met jouw Eco-team ook bezig met het stimuleren van de biodiversiteit op school? Of ga je dit nog doen? Laat ons vooral weten waar jullie trots op zijn zodat wij dit kunnen delen met de andere Eco-teams!