Het is de week van de circulaire economie! Hoog tijd om tips met jullie te delen over hoe je aandacht kan geven aan de circulaire economie in het onderwijs. Hier kan je als docent goed op inspelen door onze lestips toe te passen. Daarnaast bespreken we een aantal organisaties met circulaire initiatieven op het gebied van onderwijs.

circulaire economie in het onderwijs

Circulaire lestips

1. Organiseer een E-waste Race

Elektronisch afval wegbrengen is een klusje wat veel mensen laten liggen. Om deze reden is er de E-waste Race bedacht. Dit is een wedstrijd tussen scholen in een regio om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen. De school die uiteindelijk het meeste afval heeft opgehaald wint een toffe schoolreis.

2. Recycle Valley

Laat je inspireren door de lesprogramma’s die Recycle Valley voor zowel het basis als het voortgezet onderwijs heeft ontwikkeld. Onderdelen die in deze programma’s terugkomen zijn zwerfaval in de buurt onderzoeken, theorieles van een vuilnisman of een rondleiding door de milieustraat. 

3. Kringloop

Recyclen maar! Zoek een kringloopwinkel waar je als school spullen kan inleveren of kan helpen. Soms zitten er naast de kringloop ook afvalinzamelings- en/of sloopbedrijven, zodat nieuwe producten opnieuw een ander doel krijgen

4. Wees creatief

Leef je uit op je oude spullen en maak er iets nieuws van! Van houtafval maak je bijvoorbeeld makkelijk kattenbakvulling, van een beetje koffiedik creëer je gootsteenonstopper, of knutsel van je oude spijkerbroeken een nieuwe rok of tas

5. Uitdaging

Daag je (Eco-team) leerlingen uit om mee te doen aan circulairiteit. Stel een uitdaging op waardoor je leerlingen voortaan een lunch zonder plastic verpakkingen meenemen, afval in de klas scheiden of om zo min mogelijk voedsel weggooien.

Circulaire initiatieven

Er zijn genoeg initiatieven die zich bezighouden met de circulaire economie in het onderwijs:

  • Zo ondersteunen leerlingen en docenten van technasia vanuit heel Nederland bedrijven en organisaties zoals scholen, zorginstellingen en sportverenigingen. Dit doen zij door te helpen bij bepaalde vraagstukken die bij de opdrachtgever spelen. Het doel van Stichting Technasium en StartCirculair is om van duurzaamheid een grote prioriteit te maken met de focus op het circulair ondernemen.
  • Op 36 VMBO-scholen kan je inmiddels examen doen in Technologie en Toepassing (T&T). Bij dit vak houden leerlingen zich bezig met reële opdrachten vanuit het bedrijfsleven of maatschappelijke instellingen uit de regio, met verschillende toepassingen van technologie. Deze opdrachten bevatten onderwerpen zoals gezondheid, sport, energie, handel, voeding, omgeving, duurzaamheid en nog veel meer.
  • Meerdere onderwijsinstellingen in Amsterdam hebben het manifest ‘Circulair & Onderwijs’ ondertekend. Het doel van dit manifest is om instellingen te mobiliseren en een platform te bieden. Dit platform ondersteunt leerlingen en studenten om ideeën en vaardigheden bij te brengen die nodig zijn voor toekomstbestendige innovaties. Het onderwijs speelt een grote rol in de transitie naar een circulaire economie.
  • "Een bloeiende samenleving op een aarde met zelfherstellende regenererende capaciteiten’’ is het doel waar Circulair Friesland elke dag dichterbij wil komen. Dit doen zij door kinderen en jongeren van jongs af aan te leren hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere wereld. Heleentje Swart ondersteunt scholen in deze ontwikkeling van circulair onderwijs en circulair talent.
  • Er is een tekort aan technici die zich bezighouden met duurzame ontwikkeling. Om die reden is het project "Circulair Skills in het VMBO"ontwikkeld. Het project draagt bij aan het optimaliseren van de aansluiting tussen het VMBO en circulaire bedrijven en installatietechniek. De praktijkopdrachten van het pilotproject worden samen met bouw- en installatiebedrijven opgesteld. 

Tips delen?

Wij zijn benieuwd naar hoe jullie omgaan met het thema circulariteit op school. Deel tips met ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en misschien gaat ons volgende nieuwsartikel wel over jouw school en Eco-team!