Bosseschool (4).jpg

De audit: hét moment dat er wordt er gekeken of jullie school een Bronzen of Zilveren certificaat of zelfs een Groene Vlag heeft verdiend. Na maanden of zelfs jaren hard werk van het Eco-team is de audit een spannend, maar ook leuk moment! Maar hoe ziet zo’n audit er nou eigenlijk uit? Wat kun je ervan verwachten? Het Clusius College in Schagen laat het zien in een leuke video.

Op weg naar de eerste Groene Vlag

In het traject naar de eerste Groene Vlag vinden twee audits plaats; voor het Bronzen certificaat en voor het Zilveren certificaat. Deze certificaten zijn officiële erkenningen dat de school op weg is naar de Groene Vlag. Wanneer het Eco-team alle stappen heeft doorlopen, kan de audit voor de Groene Vlag worden aangevraagd.

Soms vinden Eco-teams het lastig om de audit aan te vragen, omdat het voelt alsof het werk nog niet ‘af’ is. Maar de zoektocht naar duurzaamheid is een voortdurend veranderproces: dat is nooit ‘klaar’. Daarom stimuleren we scholen om niet te wachten met audits tot alles perfect is, maar de auditmaanden te gebruiken als mijlpalen. Want na het behalen van een certificaat of de Groene Vlag gaat het werk gewoon door!

Om jullie zo nu en dan een duwtje te geven om nét even een tandje bij te zetten als een stap bijna is afgerond, hanteren we twee momenten in het jaar waarop audits worden uitgevoerd: voor de zomervakantie (de maand juni) en voor de kerstvakantie (de maand december). Deze vaste momenten zijn een stok achter de deur. Zo blijft iedereen binnen de school meer betrokken en actief in het proces om een duurzame school te worden.

Hard gewerkt

De audit is een spannend, maar ook een leuk moment! Als Eco-team stellen jullie jezelf een ambitieus doel: de school verduurzamen. Dat gaat niet zomaar. Het filmpje van het Clusius College in Schagen laat dat goed zien: ze zijn serieus aan de slag gaan met het verduurzamen van hun school en gaven daarbij niet op na één tegenslag. In de video zegt een leerling: “In de tweede klas was het nog niet haalbaar, maar in de derde klas gingen we door met zeuren.” Ze laten zien dat ze goed nadenken wat ze op hun school kunnen bereiken, wat realistisch is en wat ze als leerlingen voor elkaar kunnen krijgen. Ook laten ze zien dat ze zichtbaar zijn in de school, doordat ze een Eco-hoek hebben ingericht.

Ambities

Bij de audit gaan we ook in gesprek met andere betrokkenen binnen de school: de directeur, management, facilitaire medewerkers en natuurlijk de docenten. Ook zij spelen een grote rol in de voortgang op weg naar een duurzame school. In de video geeft het management aan dat er al veel bereikt is, maar dat ze tegelijkertijd nog grote ambities hebben waar ze mee verder willen.

Het Clusius College laat zien dat ze goed op weg zijn naar het worden van een duurzame school en verdient daarom de Groene Vlag. Wil jullie school ook laten zien dat jullie goed bezig zijn met het Eco-Schoolsprogramma? Vraag dan voor 1 juni de audit aan!