Eco-Schools was te gast op het Leo Kannercollege in Leiden. Daar vond een congres plaats over duurzaamheid met verschillende sprekers en een informatiemarkt waar verschillende duurzame thema’s aan bod kwamen. 
De dag begon met een energizer, een indrukwekkend filmpje werd getoond waarin wordt gesproken tegen onze toekomstige generaties.

Tussen de sprekers door (lezingen over circulaire economie, biomassa en duurzaam handelen) was er een informatiemarkt waar leerlingen en docenten bij verschillende stands konden kijken. Wij wilden op een leuke manier het gesprek aangaan over duurzame keuzes. Dit deden we door drie duurzame dilemma’s voor te leggen.

Stel dat je móest kiezen, wat zou je dan doen?

“De verwarming op school staat altijd op 15 graden of de verwarming op school staat altijd op 25 graden.” Deze was voor de meesten geen lastig dilemma;  ‘Met 15 graden trek je toch gewoon een dikke trui aan!’.

Verwarming

Een dilemma dat voor veel gespreksstof leidde was de volgende: “Twee keer per week 20 minuten douchen of elke dag 5 minuten douchen.” De vlotte rekenaars kwamen al snel tot de conclusie dat je beter voor het laatste kunt gaan. ‘Dat is maar 35 minuten per week, dat is korter dan de eerste (40 minuten per week).’ Niet iedereen was het hiermee eens: ‘Wanneer je elke dag doucht, gebruik je ook elke dag zeep, dat is toch ook niet goed voor het milieu?’ en ‘Elke dag douchen is slecht voor je huid hoor!’. Dit laat zien dat duurzaam gedrag op verschillende manieren tot uiting komt. Bij de woordencombinatie duurzaamheid en douchen, wordt voornamelijk gedacht aan waterverspilling. Maar er komt veel meer bij kijken dan dat; de producten waarmee je je wast, de verpakking hiervan, hygiëne en gezondheid. Mooi om te zien dat de leerlingen allen andere opvattingen hadden over dit dilemma.

Douchen

Nog een lastige; “wanneer je op de fiets naar school komt krijg je gratis fruit of bij elk stuk zwerfafval dat je in de afvalbak gooit krijg je een minuut langer pauze.” Een langere pauze klonk erg aantrekkelijk voor de leerlingen van het Leo Kannercollege. Maar toen er werd gevraagd waar zij zwerfafval zagen liggen, konden ze eigenlijk niets vinden. Fantastisch natuurlijk, dat er op het schoolplein nergens afval te bekennen was, maar een langere pauze zou dus lastig verdiend zijn. Een leerling die verder van de school vandaan woont en eigenlijk alleen in de zomer fietsend naar school komt, vond de beloning van gratis fruit een goed idee. ‘In dat geval zou ik ook in de winter vaker gaan fietsen!’  

Fiets en afval

Het was een geslaagde dag bij het Leo Kannercollege. We hebben leuke gesprekken gevoerd met de leerlingen en zijn door hen ook weer tot nieuwe inzichten gekomen!

Gesprek

Organiseert jouw school ook evenementen rondom het thema duurzaamheid en wil je andere scholen inspireren met jouw verhaal? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!