Zaterdag 27 maart is het overal ter wereld Earth Hour. Deze dag doen we met z’n allen om 20:30 uur, één uur het licht uit. Wereldwijd doen er miljoenen mensen, steden, bedrijven en organisaties mee om te laten zien dat de natuur en het klimaat onze aandacht verdient. Earth Hour vindt dit jaar online, in de vorm van een livestream, plaats. Deze is vanaf 20:15 uur te volgen en gaat om 20:30 uur op zwart, om vervolgens door te gaan als audiostream. De livestream is te vinden via deze link.

Invloed op het dierenrijk

Dat we door de lichtvervuiling niet kunnen genieten van de sterrenhemel is voor iedereen duidelijk. Maar dat deze vervuiling ook een grote invloed heeft op het dierenrijk, weet niet iedereen. Zo heeft kunstlicht invloed op de navigatie van vliegende insecten. Ook heeft het invloed op de navigatie van trekvogels. Deze raken de weg kwijt of blijven cirkelen rond kunstlicht waardoor ze uitgeput raken en uiteindelijk sterven. Natuurlijk zijn er ook dieren die goed gebruik maken van kunstlicht. Denk bijvoorbeeld aan roofdieren die hun prooi beter kunnen zien door de aanwezigheid van kunstlicht. Maar wat kan je nu zelf doen aan al deze lichtvervuiling?

Wat kan jij doen tegen lichtvervuiling?

Om te beginnen kan je natuurlijk meedoen aan Earth Hour! Als 500.000 Nederlanders voor een uurtje hun licht uitzetten dan besparen ze net zoveel energie als 220 huishoudens een jaar lang nodig hebben. Wat kan je nog meer doen? Hier een aantal tips:

  • Kijk in jouw eigen woning, school, bedrijf waar er onnodig licht brandt. Kan je dit zelf niet uitzetten? Documenteer deze plaatsen door middel van een foto en leg het voor aan de eigenaar van het pand om tot een alternatief te komen.
  • Ga de straat op en kijk waar er onnodig licht aan staat. Maak ook hier foto’s en laat deze zien aan de eigenaar en kijk of er een alternatief is voor de vervuiling.
  • Daar waar mogelijk, installeer een bewegingsmelder. Zo schijnt de lamp alleen wanneer het nodig is en dit schrikt eventuele inbrekers ook nog eens af!
  • Kijk ook eens naar lokale seizoensgroente uit de volle grond. Deze hebben geen grote kassen nodig, waardoor er minder lichtvervuiling is.

Wil je ook meedoen aan Earth Hour en hier meer over lezen? Ga dan naar www.wwf.nl/kom-in-actie/earth-hour

Earth-Hour-2021