Het Amadeus Lyceum in Vleuten is verkozen tot Eco-School van de maand maart! Het Eco-team genaamd "Duurzaam Amadeus" organiseerde 'Trashwalking'-activiteiten, een aansprekende naam voor afvalinzamelen. Het doel: de omgeving schoner maken én bewustwording en gedragsverandering stimuleren op school. Docent scheikunde Martijn Kloppenburg van het Amadeus Lyceum vertelt je er graag meer over!

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om ‘trashwalking’ te organiseren? 
Het idee is voortgekomen uit een eerder vakoverstijgend project voor TL4-leerlingen. De locatie van dit project was een natuurgebied bij Vianen. Leerlingen gingen in dit gebied aan de slag met verschillende opdrachten. Vanuit de sectie sport & bewegen is het idee gekomen om trashwalking en plogging uit te zetten. Wandelen en joggen, gecombineerd met afval verzamelen in het natuurgebied (en eromheen). De sportsectie wilde hier iets verder mee doen, omdat ze op zoek waren naar een toegankelijke hybride manier van bewegen die goed te doen is in de omgeving van de school. In samenwerking met Duurzaam Amadeus (de naam van ons Eco-team) en de gemeente Utrecht hebben we veel grijpers en ander materiaal weten te regelen om zo met een gehele klas/groep aan de gang te gaan. 

Wat wilden jullie met de activiteit bereiken? 
In beweging komen en bewustwording creëren op het gebied van omgevingsafval. Na een half uur trashwalken verzamel je bijvoorbeeld al gauw een volle zak met vuilnis. Vooral het nagesprek met de leerlingen  is hierbij van groot belang. Wat heb je gevonden? Wat gebeurt er nadat je iets de prullenbak ingooit? Wat is beter, recycling of verminderen van afval en waarom?  

Hoe heeft jullie Eco-team dit trashwalken aangepakt? 
Duurzaam Amadeus werkt vaak samen met collega’s van verschillende vaksecties die niet tot het Eco-team behoren, maar wel willen bijdragen en goede ideeën hebben. Vanuit de sport & bewegensectie waren Jelle en Aaron de twee experts die het voortouw hierin namen. Zij hadden in samenwerking met Duurzaam Amadeus contact opgenomen met de gemeente Utrecht voor materiaal om met een grote groep aan de gang te kunnen. Tijdens de sportlessen van de examenklassen werden er meerdere keuzesporten aangeboden. Leerlingen konden zich via een inschrijfformulier opgeven voor een sport. De keuze trashwalking en plogging stond hier ook bij. Bij meerdere groepen waren er iedere dag 15 – 20 leerlingen die hiervoor gekozen hadden.    

Welke resultaten zien jullie?
Naast dat er rond de school wat minder afval op de grond te vinden is, gaat het ons ook vooral om de gesprekken die leerlingen met elkaar hebben hierover. Bewustwording op het gebied van afvalverspreiding door middel van ‘peer to peer’ gesprekken hebben over het algemeen een sterke impact op gedragsverandering. Ook de buurt in een groener daglicht zetten is een mooi resultaat. Tijdens de activiteit merkten we dat buurtbewoners erg te spreken waren over het trashwalken en er meerdere ‘bedankjes’ werden uitgedeeld.

Ook aan de slag? 
Wil je ook aan de slag met trashwalking en plogging? Overweeg eens om Trashpacker Tijmen Sissing uit te nodigen op jullie school. Hij sprak op de Eco-Schools inspiratiedag 2022 en hij enthousiasmeerde al meerdere VO- en PO-scholieren in volle aula’s en klassen. Inspiratiesessie Tijmen Sissing: 'Hoe breng je de wereld in beweging met één vuilniszak?'