Wie aan natuur denkt, denkt misschien aan bergen of koraalriffen. Maar in Nederland hebben we prachtig en unieke natuurgebieden. Door hier meer over te leren en het te waarderen, kunnen leerlingen én docenten er beter zorg voor dragen en zo duurzamer denken en handelen. Het Elzendaalcollege ligt vlakbij het Maasheggengebied en zij hebben met het Eco-team meegedaan aan het NK Maasheggenvlechten. Het is één van de opvallende activiteiten waardoor ze Eco-School van de maand zijn!
Wat zijn een aantal highlights uit jullie reis als Eco-Schools?
‘’Wij zijn ontzettend trots op het feit dat we nu flesjes en blikjes inzamelen. Het statiegeld levert steeds honderden euro’s op. Dit geld geven wij iedere keer aan een goed doel, zoals Giro555 (aardbeving in Turkije & Syrië) of het WNF. De leerlingen bepalen zelf waar zij het geld aan geven en bepalen dit door bijvoorbeeld de brugklassers te laten stemmen.
Een andere highlight is de minibieb. Voor ons was dit echt een geslaagd project, omdat leerlingen dit helemaal zelf hebben georganiseerd. Het schilderen en ophangen hebben zij zelf geregeld, door met elkaar in de whatsappgroep af te spreken wanneer zij hieraan gingen werken. De promotie van de minibieb hebben zij ook zelf opgepakt, door posters te maken en deze in de buurt op te hangen. In tussenuren hingen zij dan deze posters op bij de supermarkten of andere openbare gebouwen. Dit doen de leerlingen echt goed, zij stemmen goed met elkaar af. Erg knap voor een team dat leden bestaat die in alle jaarlagen van de school zitten, zowel brugklassers als leerlingen uit 6vwo.
Een van de activiteiten waarmee het team veel bekendheid onder het personeel heeft gekregen, is de presentatie die het Eco-Team gegeven heeft over het papiergebruik binnen onze school. De rollen waren hier omgedraaid: de docenten kregen les van een leerling uit ons team!
Ook vinden wij het ontzettend leuk om tijdens het openhuis onszelf te presenteren. De leerlingen leggen dan ook zelf (uiteraard met volle trots) uit wat zij allemaal al hebben bereikt de afgelopen jaren.’’
Een activiteit die opvalt is het NK Maasheggenvlechten. Waarom is het voor jullie belangrijk om de historie van jullie streek en de ambacht van het vlechten aan het Eco-team te koppelen? Hoe zie je het verband tussen cultuur en duurzaamheid?
‘’Aandacht voor het Maasheggengebied zit in ons lesprogramma ingebouwd bij de profielverdieping. Veel leerlingen wonen in de buurt van het Maasheggengebied. Ook onze school ligt heel dichtbij de Maas en de heggen. Toch is bij niet iedereen bekend hoe uniek dit gebied is en dat het zelfs een UNESCO status heeft. Door daar aandacht aan te besteden versterk je de betrokkenheid bij de omgeving. En door deze betrokkenheid te versterken, hopen wij ook dat je een duurzamere omgang met dit gebied bereikt. Het NK Maasheggenvlechten is een jaarlijks terugkerend evenement en wij hebben daar als school al twee keer aan meegedaan: zowel leerlingen als personeel hebben zich ingezet om het mooiste stukje heg te vlechten. Het is leuk en ook mooi om zo een bijdrage te geven aan de omgeving.’’
Waar kijken jullie naar uit voor de rest van dit schooljaar? Welke volgende mijlpaal is in zicht?
‘’Wat wij graag op korte termijn willen is mokken voor het personeel! We zijn aan het onderzoeken of we mokken echt zelf kunnen laten maken door het personeel, of dat iedereen een eigen mok kan gaan versieren. Op die manier gaan er veel minder bekertjes de prullenbak in.’’
Jullie zijn met een aantal leerlingen naar een klimaatdemonstratie geweest, op initiatief van de leerlingen. Hoe geef je als docent ruimte aan het initiatief van leerlingen? Hoe ondersteun je hen goed, welke tips kan je geven?
‘’Wat wij gemerkt hebben is dat het belangrijk is om goed de tijd te nemen voor de plannen van leerlingen. Toen we net startten wilden we te veel tegelijk, waardoor het onoverzichtelijk werd. Nu doen we de dingen één voor één en bereiken veel meer. Wat wij verder heel belangrijk vinden is dat we leerlingen geen druk opleggen. De leerlingen moeten rustig aan hun plan kunnen werken en er vooral geen stress van krijgen. Wij willen een veilige haven zijn, waar leerlingen hun acties in eigen tempo kunnen uitwerken.’’