Leerlingen en docenten buiten het Eco-team inspireren om bezig te gaan met duurzaamheid, dat kan best een uitdaging zijn. RGO Middelharnis vond een creatieve manier die voor hun school heel goed werkt, namelijk met een fotowedstrijd! Op deze manier stimuleren zij leerlingen en personeel om de natuur met een andere bril te bekijken. Meer over hun fotowedstrijd, de resultaten en hun reis als Eco-School lees je in het ‘Eco-School van de maand’ artikel.

Jullie hebben meerdere fotowedstrijden rondom het thema natuur georganiseerd. Hoe zijn jullie tot dit idee gekomen? Welk resultaat hebben jullie bereikt?

 ‘’Het idee voor onze fotowedstrijden ‘’Een viering van de natuur’’ is organisch ontstaan. Het begon met de "september spinnenmaand", wat veel enthousiasme opwekte bij zowel leerlingen als personeel. Dit succes inspireerde ons Eco-Team om de schoonheid van de natuur breder onder de aandacht te brengen binnen onze schoolgemeenschap.

Voor ons is de fotowedstrijd ideaal om:

  • Creativiteit en bewustwording te stimuleren.
  • Mensen aan te moedigen de natuur om hen heen te observeren.
  • De verbondenheid met onze omgeving te versterken.
  • Prachtige beelden van lokale flora en fauna te verzamelen.
  • Een positieve activiteit te organiseren die iedereen aanspreekt.

Dankzij het enthousiasme voor deze initiatieven zijn de fotowedstrijden uitgegroeid tot een gewaardeerde traditie, waarbij thema's variëren van spinnen en paddenstoelen tot dauw, vogels en voorjaarsbloeiers.’’

Aan welke andere thema’s werken jullie?

‘’De Eco-Schools thema’s waar we aan werken zijn afval en energie. We reduceren ons afval door afvalscheiding te stimuleren en zwerfafvalacties te organiseren (daar kunnen we ook fotowedstrijd van maken in de toekomst). Rondom energie zijn we bezig met energiebewustwordingscampagnes en het monitoren van ons energieverbruik.

Overkoepelend werken we ook aan bewustwording in het algemeen, door meer acties zoals de fotowedstrijden.’’

Hoe betrekken jullie anderen binnen en buiten de school bij Eco-Schools? Jullie werken ook samen met de gemeente, welke dingen doen jullie zoal samen?

‘’We betrekken de hele schoolgemeenschap bij Eco-Schools door:

  • Actieve participatie van leerlingen via het Eco-Team.
  • Bewustwordingscampagnes, zoals challenges en workshops.
  • Samenwerking met docenten en personeel om duurzaam gedrag te integreren in dagelijkse activiteiten.


Onze samenwerking met de gemeente is een belangrijke pijler. Zo hebben we goed samengewerkt om een mooi groen schoolplein te realiseren. Die is nu groener en veel beter voor de afwatering. En het geeft daarnaast een prachtige entree voor de school. Ook hebben we al twee keer meegedaan met de tegelwipactie van de gemeente!’’

Wat zijn jullie ambities om als Eco-School verder te ontwikkelen?

‘’Als Eco-School willen we blijven groeien. Onze ambities omvatten:

  • Het behalen van een hogere Eco-Schools-certificering, de groene vlag.
  • Het verduurzamen van onze schoolgebouwen, zoals energie-neutrale klaslokalen.
  • Het betrekken van nog meer externe partijen, zoals lokale ondernemers en buurtbewoners, bij onze activiteiten. Dit is nu nog toekomst muziek.’’