Werkboek

checkbox

Houd je voortgang bij en vraag audits aan

Ga naar Werkboek
04 juli 2025

Eco-Schools workshops: actief aan de slag met schoolleiders en leerlingen!

Het Eco-Schools Nederland team bestaat uit professionals met elk hun eigen expertise rondom duurzaam onderwijs. We helpen scholen graag, zowel bestaande Eco-Schools als scholen die nog aan het begin van hun duurzame reis staan. De afgelopen periode hebben we drie heel verschillende, maar stuk voor…
26 mei 2025

Eco-School van de maand: Helen Parkhurst

Onderlinge uitwisseling is ontzettend waardevol binnen de Eco-Schools beweging. Wat voor jou heel normaal is, is voor een andere school een hele bruikbare tip. De Helen Parkhurst school in Almere is Eco-School van de maand en vertelt hoe zij binnen Almere leren van andere scholen! Wat zijn een…
13 mei 2025

Eco-Schools draagt bij aan wereldburgerschap

Deze maand bracht de Inspectie van het Onderwijs de Staat van het Onderwijs 2025 uit. In deze publicatie brengt de Inspectie feiten en cijfers bijeen, worden meerjarige ontwikkelingen en resultaten getoond en verbanden en oorzaken gesignaleerd. In het rapport wordt aangegeven dat meer dan ooit…
12 mei 2025

Eco-School van de maand: de Starter

Bewustzijn creëren is voor veel Eco-teams een belangrijk onderdeel van Eco-Schools. Hoe motiveer je anderen om je duurzaam te gedragen? De Starter heeft op een leuke manier een gedragscampagne op stelten gezet rondom hun groene schoolplein. Ze vertellen hier meer over als Eco-School van de maand!…
17 april 2025

Wereldrecord Wortelles

Tijdens de Week van de Schooltuin organiseert de Alliantie Schooltuinen het Wereldrecord Schooltuinles met de Grote Wortelles en duiken met zoveel mogelijk kinderen tegelijk in de wereld van de wortel! Een lastige opgave? Welnee! En al helemaal niet als jij ook meedoet. Wil jij je inzetten voor…
08 april 2025

Pilot Duurzaamheidscoördinatie in het Voortgezet Onderwijs

Uit onderzoek van Leren voor Morgen en SME blijkt dat duurzaamheid nog weinig structureel verankerd is in het onderwijs. Ook is er behoefte aan en draagvlak voor ondersteuning rondom duurzaamheid in het onderwijs. Deelnemende VO scholen aan het Eco-Schools programma in Nederland herkennen deze…
03 april 2025

Global Action Days 2025

Global Action Days 2025: Samenwerken om de ecosystemen van onze planeet te herstellen! Van 22 april tot 6 mei 2025 vinden de Global Action Days 2025 plaats, een campagne die volledig gericht is op het herstel van ecosystemen. Deze campagne valt samen met de UN Decade on Ecosystem Restoration en…
31 maart 2025

Twee Eco-Schools winnen Duurzame Docent Verkiezing 2025

Op 26 maart vond de Duurzame Docent Verkiezing 2025 plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, waar de meest inspirerende docenten op het gebied van duurzaamheid in het zonnetje werden gezet. Het thema van dit jaar ‘Samen leven: van ego naar eco’, benadrukte de kracht van onderwijs in verbinding…
28 maart 2025

Eco-School van de maand: Elzendaalcollege

Wie aan natuur denkt, denkt misschien aan bergen of koraalriffen. Maar in Nederland hebben we prachtig en unieke natuurgebieden. Door hier meer over te leren en het te waarderen, kunnen leerlingen én docenten er beter zorg voor dragen en zo duurzamer denken en handelen. Het Elzendaalcollege ligt…
14 maart 2025

LAKS en Eco-Schools lanceren flyer met duurzame acties voor leerlingen

Leerlingen moeten de regie in handen hebben van hun eigen toekomst, dat is iets waar LAKS en Eco-Schools het over eens zijn. Leerlingen hebben zelf namelijk veel creatieve en inspirerende ideeën om het onderwijs te veranderen, mede-leerlingen inspraak te geven en hun geluid te laten horen. Dit…
04 maart 2025

Eco-School van de maand maart: Hoeksch Lyceum

Student-led change is een belangrijk principe in het Eco-Schools programma. Leerlingen staan voorop en hun ideeën moeten leidend zijn voor verduurzaming. Maar vervolgens is het natuurlijk ook belangrijk om hun inzet organisatorisch in goede banen te leiden. Hoe zorg je voor een goede balans tussen…
03 februari 2025

Eco-School van de maand februari: RGO Middelharnis

Leerlingen en docenten buiten het Eco-team inspireren om bezig te gaan met duurzaamheid, dat kan best een uitdaging zijn. RGO Middelharnis vond een creatieve manier die voor hun school heel goed werkt, namelijk met een fotowedstrijd! Op deze manier stimuleren zij leerlingen en personeel om de…
21 januari 2025

Een Boomfeestdag laat kinderen de natuur ervaren

Stichting Nationale Boomfeestdag zet zich al sinds 1957 in om elk kind in aanraking te brengen met de natuur. Dat doen ze met educatiemateriaal en door scholen de mogelijkheid te bieden ommee te doen aan een Boomfeestdag, waar leerlingen zelf bomen mogen planten. Sinds kort zijn ze supporter van…
16 december 2024

Eco-School van de maand januari: OBS de Klimroos

OBS de Klimroos heeft in december hun zilveren audit gehaald, door hun diverse duurzame inzet voor bijvoorbeeld een insectenhotel, een schone omgeving en duurzaam en gezond voedsel. Voor hun route richting de Groene Vlag zetten ze ambitieuze doelen. Ze delen hun resultaten tot nu toe én hun…
02 december 2024

Eco-School van de maand december: RSG Pantarijn

Voor een school is het belangrijk om dat duurzaamheid omarmd wordt op alle niveaus binnen de school, van facilitair tot bestuursniveau. Bij RSG Pantarijn is het inmiddels zo ver dat de directie duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, een mooie prestatie. Hoe kan je als Eco-Team hier naartoe werken?…
19 november 2024

Hoe draag je met aandacht voor natuur en milieu bij aan een Gezonde School?

Je kunt aan de hand van veel verschillende thema's werken aan de gezondheid van leerlingen. Denk bijvoorbeeld aan voeding, welbevinden, mediawijsheid en beweging. Maar ook met aandacht voor milieu en natuur draag je bij aan de fysieke en mentale gezondheid van leerlingen en meer bewustzijn…
19 november 2024

30 jaar Eco-Schools: mijlpalen van Nederlandse Eco-Schools

Eco-Schools bestaat wereldwijd 30 jaar dit jaar! En ook in Nederland is dat reden voor een feestje, want ook hier zijn scholen die al flink lang aan de weg timmeren. Duurzaamheid is immers niet iets van de laatste jaren: juist van de koplopers die al lang bezig zijn, valt veel te leren. In dit stuk…
28 oktober 2024

Eco-School van de maand november: De Amersfoortse Berg

Als Eco-Team is het essentieel om in kaart te krijgen waar de belemmeringen zijn in de reis naar een duurzame school. Waar zitten de knelpunten voor mensen in de school om hieraan te werken? En hoe kan je hen daarbij helpen? De Amersfoortse Berg heeft dit voor hun school in kaart gebracht én…
11 oktober 2024

Eco-School van de maand oktober: KSE

Hoe zorg je ervoor dat een duurzaam alternatief ook echt gebruikt wordt? KSE werkt als Eco-School aan het thema afval. Zij werken niet alleen aan recycling en afvalscheiding, maar ook hard aan het motiveren van leerlingen om dit ook daadwerkelijk te doen en hier samen over te leren. Daarnaast staat…
12 september 2024

Eco-School van de maand september: Yuverta Ottoland

Een school midden in een groene omgeving, dat moet wel inspireren om aan de slag te gaan met Eco-Schools! Yuverta Ottoland is een vmbo school die al een aantal Groene Vlaggen op hun naam heeft staan. Ze werken op heel uiteenlopende manieren aan duurzaamheid en vertellen hun verhaal als Eco-School…

Profielpagina

checkbox

Wijzig de gegevens van jullie school

Wijzig Profielpagina

Door: Hak van Nispen, Nationaal Coördinator Eco-Schools  

Vandaag 15 september, is het de Internationale Dag van de Democratie. Ik las laatst in een artikel van ProfielActueel dat deze dag alle aandacht verdient in het onderwijs. Ik steun dat zeer. Met leiders als Donald Trump, Boris Johnson, of Erdogan is het belangrijk dat leerlingen hun eigen mening vormen.

Veel mensen zien democratie vooral als het stemrecht om gemeenteraden en parlement te kiezen. En dat is zeker een belangrijk element van de democratie. De macht ligt bij ons: ‘het volk’. Zelf denk ik dat democratie meer is. Ik denk dat het, het hele stelsel is van persvrijheid, vrijheid om een eigen mening te verkondigen en ook zelf dingen te doen. Je mag ook werken aan groen in je buurt of je kan zelf een energiecoöperatie op richten. Meestal is daarvoor geen toestemming van de overheid nodig

Ik zie dat we een steeds meer betrokken en actieve samenleving worden. Voor natuur, milieu en duurzaamheid hebben we juist alle actieve mensen nodig om te zorgen dat we een beetje verantwoord met onze leefomgeving omgaan. Het zijn niet langer alleen de gemeenten, het waterschap en Staatsbosbeheer. We hebben ook sportverenigingen, energiecoöperaties, bedrijven en alle bewoners nodig om samen een duurzame woon-, werk-, leer- en leefomgeving te creëren.

In onze leeromgeving -het onderwijs- ontstaat steeds meer ruimte voor vakoverstijgend onderwijs, waarin leerlingen samen op onderzoekende wijze leren wat er anders kan en wat zij er zelf aan kunnen doen.  Dit ligt niet vast, je kan als leerling aan de slag met een groene buurt die rekening houdt met klimaatverandering, maar je kan ook aan de slag met het tegengaan van eenzaamheid in de buurt. Het onderwijs wordt zo steeds meer ‘levensecht’.

handprint 5

Vanuit het vakoverstijgend leren zie je dat opinion leaders opstaan. Mensen als Greta Thunberg in Zweden of Boyan Slat in eigen land vinden dat we niet langer op onze handen kunnen blijven zitten. Zij vinden dat we niet mogen wachten op overheden, dat duurt te lang. Hun stelling is: ’We’ve got it from here’. Zij staan op om bijvoorbeeld plasticsoep tegen te gaan of zij kiezen ervoor om zonder fossiele brandstof te reizen. Minder bekende leerlingen kiezen ervoor vegetarisch te eten of stimuleren hun ouders zonnepanelen aan te schaffen. Ik word hier blij van. Deze jongeren laten zien dat het anders kan en zijn bereid dat ook te doen. Zij zijn een inspiratiebron voor veel andere jongeren.

Juist de jongeren die opstaan voor natuur, milieu en duurzaamheid laten zien dat de maatschappij van bewoners is. Zij voelen de verantwoordelijkheid om het anders te doen en doen dat vervolgens ook. Zij laten zien dat kleine stappen grote gevolgen hebben. Dat is de kern van onze democratie. Graag haal ik twee beroemdheden aan die het anders deden: Mahatma Gandhi: “Het verschil tussen wat we doen en wat we kunnen doen zou voldoende zijn om het grootste deel van de problemen van de wereld op te lossen.” En Nelson Mandela: “Educatie is het krachtigste wapen dat we kunnen gebruiken om de wereld te veranderen.”