Begeleiders

Elke school die meedoet aan Eco-Schools, heeft een eigen begeleider. Dit is een expert op het gebied van duurzaamheid en onderwijs. De begeleider ondersteunt de deelnemende Eco-Scholen in het proces naar de Groene vlag. Hiertoe zijn begeleiders door Eco-Schools Nederland bevoegd en getraind.
Omdat een begeleider op lokaal of regionaal niveau werkzaam is, kan deze expert helpen om aan te sluiten op ontwikkelingen en kansen in de omgeving van de school. Begeleiders zijn werkzaam bij een uitvoeringspartner van Eco-Schools in de omgeving van de school, zoals de gemeente of een centrum voor natuur- en milieueducatie (NME).

Wil je ook begeleider worden?

Werk je in de duurzaamheidseducatie bij bijvoorbeeld een centrum voor natuur- en milieueducatie (NME) of een andere professionele organisatie binnen duurzaamheid en educatie? Heb je interesse in het worden van begeleider? Neem dan contact met ons op via info@eco-schools.nl. Wellicht woon je in een regio waar we nog extra begeleiders kunnen gebruiken.

Wie is er al actief?

Bekijk hieronder welke uitvoeringsorganisaties al betrokken zijn als begeleider.

17 april 2025

Wereldrecord Wortelles

Tijdens de Week van de Schooltuin organiseert de Alliantie Schooltuinen het Wereldrecord Schooltuinles met de Grote Wortelles en duiken met zoveel mogelijk kinderen tegelijk in de wereld van de wortel! Een lastige opgave? Welnee! En al helemaal niet als jij ook meedoet. Wil jij je inzetten voor…
08 april 2025

Pilot Duurzaamheidscoördinatie in het Voortgezet Onderwijs

Uit onderzoek van Leren voor Morgen en SME blijkt dat duurzaamheid nog weinig structureel verankerd is in het onderwijs. Ook is er behoefte aan en draagvlak voor ondersteuning rondom duurzaamheid in het onderwijs. Deelnemende VO scholen aan het Eco-Schools programma in Nederland herkennen deze…
03 april 2025

Global Action Days 2025

Global Action Days 2025: Samenwerken om de ecosystemen van onze planeet te herstellen! Van 22 april tot 6 mei 2025 vinden de Global Action Days 2025 plaats, een campagne die volledig gericht is op het herstel van ecosystemen. Deze campagne valt samen met de UN Decade on Ecosystem Restoration en…
28 maart 2025

Eco-School van de maand: Elzendaalcollege

Wie aan natuur denkt, denkt misschien aan bergen of koraalriffen. Maar in Nederland hebben we prachtig en unieke natuurgebieden. Door hier meer over te leren en het te waarderen, kunnen leerlingen én docenten er beter zorg voor dragen en zo duurzamer denken en handelen. Het Elzendaalcollege ligt…
14 maart 2025

LAKS en Eco-Schools lanceren flyer met duurzame acties voor leerlingen

Leerlingen moeten de regie in handen hebben van hun eigen toekomst, dat is iets waar LAKS en Eco-Schools het over eens zijn. Leerlingen hebben zelf namelijk veel creatieve en inspirerende ideeën om het onderwijs te veranderen, mede-leerlingen inspraak te geven en hun geluid te laten horen. Dit…
04 maart 2025

Eco-School van de maand maart: Hoeksch Lyceum

Student-led change is een belangrijk principe in het Eco-Schools programma. Leerlingen staan voorop en hun ideeën moeten leidend zijn voor verduurzaming. Maar vervolgens is het natuurlijk ook belangrijk om hun inzet organisatorisch in goede banen te leiden. Hoe zorg je voor een goede balans tussen…
03 februari 2025

Eco-School van de maand februari: RGO Middelharnis

Leerlingen en docenten buiten het Eco-team inspireren om bezig te gaan met duurzaamheid, dat kan best een uitdaging zijn. RGO Middelharnis vond een creatieve manier die voor hun school heel goed werkt, namelijk met een fotowedstrijd! Op deze manier stimuleren zij leerlingen en personeel om de…
21 januari 2025

Een Boomfeestdag laat kinderen de natuur ervaren

Stichting Nationale Boomfeestdag zet zich al sinds 1957 in om elk kind in aanraking te brengen met de natuur. Dat doen ze met educatiemateriaal en door scholen de mogelijkheid te bieden ommee te doen aan een Boomfeestdag, waar leerlingen zelf bomen mogen planten. Sinds kort zijn ze supporter van…
16 december 2024

Eco-School van de maand januari: OBS de Klimroos

OBS de Klimroos heeft in december hun zilveren audit gehaald, door hun diverse duurzame inzet voor bijvoorbeeld een insectenhotel, een schone omgeving en duurzaam en gezond voedsel. Voor hun route richting de Groene Vlag zetten ze ambitieuze doelen. Ze delen hun resultaten tot nu toe én hun…
02 december 2024

Eco-School van de maand december: RSG Pantarijn

Voor een school is het belangrijk om dat duurzaamheid omarmd wordt op alle niveaus binnen de school, van facilitair tot bestuursniveau. Bij RSG Pantarijn is het inmiddels zo ver dat de directie duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, een mooie prestatie. Hoe kan je als Eco-Team hier naartoe werken?…
19 november 2024

Hoe draag je met aandacht voor natuur en milieu bij aan een Gezonde School?

Je kunt aan de hand van veel verschillende thema's werken aan de gezondheid van leerlingen. Denk bijvoorbeeld aan voeding, welbevinden, mediawijsheid en beweging. Maar ook met aandacht voor milieu en natuur draag je bij aan de fysieke en mentale gezondheid van leerlingen en meer bewustzijn…
19 november 2024

30 jaar Eco-Schools: mijlpalen van Nederlandse Eco-Schools

Eco-Schools bestaat wereldwijd 30 jaar dit jaar! En ook in Nederland is dat reden voor een feestje, want ook hier zijn scholen die al flink lang aan de weg timmeren. Duurzaamheid is immers niet iets van de laatste jaren: juist van de koplopers die al lang bezig zijn, valt veel te leren. In dit stuk…
28 oktober 2024

Eco-School van de maand november: De Amersfoortse Berg

Als Eco-Team is het essentieel om in kaart te krijgen waar de belemmeringen zijn in de reis naar een duurzame school. Waar zitten de knelpunten voor mensen in de school om hieraan te werken? En hoe kan je hen daarbij helpen? De Amersfoortse Berg heeft dit voor hun school in kaart gebracht én…
11 oktober 2024

Eco-School van de maand oktober: KSE

Hoe zorg je ervoor dat een duurzaam alternatief ook echt gebruikt wordt? KSE werkt als Eco-School aan het thema afval. Zij werken niet alleen aan recycling en afvalscheiding, maar ook hard aan het motiveren van leerlingen om dit ook daadwerkelijk te doen en hier samen over te leren. Daarnaast staat…
12 september 2024

Eco-School van de maand september: Yuverta Ottoland

Een school midden in een groene omgeving, dat moet wel inspireren om aan de slag te gaan met Eco-Schools! Yuverta Ottoland is een vmbo school die al een aantal Groene Vlaggen op hun naam heeft staan. Ze werken op heel uiteenlopende manieren aan duurzaamheid en vertellen hun verhaal als Eco-School…
05 juli 2024

Bezoek/kijk/lees/luistertips voor in de zomervakantie

Heb jij al veel plannen voor de zomervakantie? Nu je als docent, begeleider of onderwijsprofessional bijna vakantie hebt, delen we graag wat duurzame bezoek/kijk/lees/luistertips met je! Deze bieden inspiratie rondom de verschillende duurzame thema’s van Eco-Schools. Bezoeken Er bestaan veel…
28 juni 2024

Eco-School van de maand juli: OBS het Karrepad

Als laatste Eco-School van de maand voor de zomervakantie delen we het verhaal van OBS het Karrepad. Recent haalden zij het Bronzen certificaat. Wat zijn voor hen de redenen om te beginnen en hoe beviel het eerste jaar? Wat was voor jullie de reden om met Eco-Schools te beginnen? ‘’Wij doen mee met…
18 juni 2024

Online Eco-Schoolscafé: Een vliegende start

Het Eco-Schoolscafé is een online Teams-meeting voor leerlingen, docenten, begeleiders en andere leden van het Eco-team. Ben je geen Eco-School, maar haak je graag een keertje aan? Meld je aan via het aanmeldformulier, je bent welkom om kennis te maken met onze community! Onder het genot van je…
17 juni 2024

Leerlingbetrokkenheid bij duurzaamheid op school: hoe doe je dat?

We zien dat steeds meer jongeren aandacht willen voor duurzaamheid in het onderwijs. Voorbeelden hiervan zijn de klimaatstakingen die vanuit jongeren zijn geïnitieerd en het Duurzaamheidsmanifest van Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) waarin schoolleiders en besturen opgeroepen worden om te…
17 juni 2024

Eco-School van de maand juni: Maerlant-Lyceum Den Haag

Het Maerlant-Lyceum in Den Haag heeft een actief Eco-Team en timmert al zes jaar aan de weg. Met een Groene vlag op zak focussen ze zich dit jaar op nieuwe thema’s. Met hun diverse activiteiten en duurzame stappen in het curriculum horen we graag van hen als Eco-School van de Maand hun verhaal! Hoe…
16 mei 2024

Leerlingen als changemakers voor een duurzame school

Boos, bang en verdrietig. Een op de vijf jongeren zegt regelmatig tot vaak stress te voelen als ze aan de klimaatcrisis denken. Hoe geven we leerlingen een handelingsperspectief om zélf verandering te maken? Op het VO-congres, dat op 11 april plaatsvond, gaven Eco-Schools Nederland en Coöperatie…
14 mei 2024

Eco-School van de maand mei: Yuverta mavo Nederweert

Draagvlak is belangrijk voor een bruisend Eco-Team. Leerlingen en docenten moeten zich geïnspireerd voelen om zelf actie te ondernemen en samen aan de thema's te werken. Hoe zorg je voor een enthousiast Eco-team? En hoe houd je dat vervolgens vast? Yuverta mavo Nederweert heeft hier een mooie reis…

Afgelopen juni was het auditmaand van Eco-Schools Nederland. Door een audit aan te vragen krijgen scholen waardevolle feedback om ze verder te helpen én krijgen ze -bij goed resultaat- een certificaat of een Groene Vlag. Wat viel er deze keer op bij de 23 Eco-Schools die we spraken?

Leerlingen in de voorhoede zorgt voor positieve sfeer en betrokkenheid

Bij Eco-Schools werken we met student-led change. Dit betekent dat leerlingen en studenten centraal staan in het Eco-team. Zij kiezen met welke van de tien thema’s ze aan de slag willen en hoe ze dit uitvoeren. Ook deze maand zagen we weer dat dit op enorm inspirerende manieren kan: van Eco-hoek tot een waterzuiverende kas en van opruimacties tot moestuinieren. Op deze manier is verduurzaming niet iets wat van bovenop wordt opgelegd maar komt het juist uit het enthousiasme en de creativiteit van leerlingen. Dit zorgt vaak voor een goede en positieve sfeer. We zagen deze maand trotse Eco-teams die blij waren met wat ze hebben bereikt.

De vrijheid om zelf initiatieven te bedenken kan voor grote betrokkenheid zorgen. Ook bij het Zone college in Zwolle was dit zichtbaar. Het Eco-team pitcht hier zelf hun duurzame ideeën bij het bestuur van de school. Dat kan natuurlijk als leerling spannend zijn, maar het laat zien dat ze zeer betrokken waren . Het bestuur reserveert een potje voor de projecten vanuit het Eco-Team waar ze aanspraak op kunnen maken. Hiermee hebben ze het bouwen van een ruilkast gerealiseerd en een luchtzuiverende muurschildering gemaakt. Betrokkenheid was ook te vinden in de Freule van Pallantschool, waar leerlingen zelf hebben geholpen bij het ontwerpen van een groen schoolplein . We zien in meerdere voorbeelden terug dat leerlingen gemotiveerder zijn als ze ook echt zelf verantwoordelijkheid en inspraak krijgen. Ze hebben het gevoel dat zij ook echt iets kunnen bereiken als Eco-Team.

Ontwikkelen van sociale skills

Werken in een Eco-team waarin studenten het voortouw nemen heeft ook een ander voordeel. Zo vertelden de studenten uit het Eco-team van het Zone College in Doetinchem dat ze door het Eco-team zich sociaal meer ontwikkeld hebben. Eén leerling durft meer voor diens mening uit te komen door de rol in het Eco-team. Ook een andere leerling gaf aan dat het de leerling sociaal geholpen had .

Een voorbeeld is het Grifland college, waar de leerlingen de hele rondleiding over de school voor de audit verzorgden. Iedereen heeft een eigen rol in het Eco-team. De voorzitter neemt diens rol zeer serieus. Onderling wisten de leerlingen ook elkaars capaciteiten goed te waarderen en werden er tijdens de audit complimentjes aan elkaar uitgedeeld. Zo worden de nauwkeurige notulen gewaardeerd, want zo weet iedereen goed wat ze moeten doen. Op deze manier leren de studenten op een positieve manier hoe ze zelf hun rol in duurzame transities kunnen vormgeven.

Betrek de hele school en maak het behapbaar

Voor een school kan het best wennen zijn om leerlingen zo naar voren te schuiven. We zagen ook bij de audits dat dit een nieuwe rol is voor docenten en schoolbestuur: naar achter stappen en niet de controle willen nemen. Om leerlingen zelf naar voren te laten komen en ze te ondersteunen. Hoe kun je als Eco-School ruimte maken voor student led change?

Een tip is om het niet bij jezelf te houden. Betrek personen door de hele school bij je Eco-Team, zowel in verschillende onderwijslagen als op verschillende plekken binnen het personeel. Maak het Eco-Team bekend en vraag input aan anderen, van leerling tot directeur. Dit was een duidelijke succesfactor die we zagen bij de scholen die een Groene Vlag hebben gehaald: als het Eco-team bekend is en mensen het team weten te vinden, zal ook de input en hulp van anderen en de legitimiteit groeien! De Kleine Reus ging nog een stapje verder en betrok de omgeving ook bij het Eco-Team. Zij schilderden toekomsstoelen: stoelen die het perspectief van de jonge generatie aan tafel zetten. Deze stoelen zijn geschonken aan de burgemeester en wethouder van Amsterdam.

Een andere factor die opviel was het aanbrengen van structuur in je aanpak. OBS De Klimroos was hier een duidelijk voorbeeld van. De thema’s waren uitgewerkt in een volledig actieplan met concrete afspraken en een haalbare planning. Hiermee hebben ze zelfs hun ambitie kunnen vergroten door een extra thema toe te voegen. Transformeer een thema zoals Biodiversiteit of Mensen naar concrete duurzame acties die jullie dit jaar willen gaan uitvoeren. Kijk dan vervolgens: Wie is waar verantwoordelijk voor? Op deze manier waarborg je ook dat leerlingen zelf de verantwoordelijkheid voor een bepaald onderdeel nemen, omdat ze duidelijk weten wat er van hen gevraagd wordt. Maak de acties behapbaar én meetbaar zodat je de resultaten goed kunt monitoren.

Eco-Schools gaat door!

Met deze audits achter de rug gaat het nieuwe schooljaar alweer bijna van start . Deze Eco-Schools nemen hun veren én hun leerpunten mee om in september weer door te gaan met het verduurzamen van hun school.

Zin in nog meer inspiratie? Kom dan 11 oktober naar de Inspiratiedag! Op AERES Hogeschool Almere zijn alle Eco-teams welkom om van elkaar te leren en deel te nemen aan inspirerende workshops, dit jaar met het thema ‘Natúúrlijk!’.

Jouw portfolio