Elk jaar doet Eco-Schools Nederland twee auditrondes waarin deelnemende scholen laten zien wat voor progressie ze in het programma gemaakt hebben. Dit is ook het moment waarop ze een bronzen certificaat, zilveren certificaat of groene vlag krijgen. Wat deze keer opviel is dat scholen in welk niveau ze ook zitten, unieke projecten van de grond tillen waar ze andere scholen mee kunnen inspireren.
Yuverta mavo Aalsmeer plantte een voedselbos en zet in op MVO
Yuverta mavo Aalsmeer behaalde tijdens de recente audits de Groene Vlag. Het voedselbos is een succesvol project wat positieve invloed heeft op de hele school. Samen met studenten van MBO Yuverta Aalsmeer maakte het Eco-Team een beplantingsplan en hielpen ze met het in de grond planten van de bomen. Straks in het voorjaar komt het bos tot bloei en brengt de inzet van het Eco-Team tot leven! Zo kan de hele school, binnen en buiten het Eco-team, leren over thema’s als biodiversiteit en voedsel.
Naast het voedselbos heeft deze Eco-School ook een originele aanpak rondom sociale duurzaamheid. Ondernemerschap staat namelijk hoog in het vaandel. Daarom ontwikkelde het Eco-Team een MVO monitor. Dit is een scan waarmee leerlingen zelf de bedrijven waar zij stage lopen adviseren op het gebied van duurzaamheid. Op deze manier leren leerlingen verdiepende kennis over onderwerpen als stikstof en CO2 en betrekken zij de omgeving in het thema duurzaamheid. Zo gaat duurzaamheid leven voor leerlingen en bedrijven. Een originele aanpak waarvan we hopen dat die andere Eco-Schools inspireert!
International School Breda verduurzaamt het curriculum met leerlingen
Een goede organisatie van je Eco-Team zorgt voor daadkracht, dat laat de International School Breda zien! Zij hebben de organisatie het afgelopen jaar verbeterd waardoor het team van 28 leerlingen en vier docenten grote impact heeft op de school. Het team is opgedeeld in onderbouw en bovenbouw, waardoor de focus per team duidelijk is. Er wordt goed in kaart gebracht welke actie op welke manier bijdraagt aan de bredere visie van het volledige Eco-Team. Ook zoeken zij de samenwerking op met ouders en leerlingen buiten het Eco-Team, waardoor het Eco-Team een zichtbare en impactvolle positie heeft in de school.
Dat een goed georganiseerd Eco-Team effect heeft zie je terug in de stapsgewijze aanpak van het verduurzamen van het curriculum. Leerlingen uit de bovenbouw hebben mede leerlingen geïnterviewd over hoe zij duurzaamheid terug zien in de dagelijkse lespraktijk en welke veranderingen zij hierin zouden willen zien. Dit, in combinatie met een uitgebreide analyse van het curriculum, heeft een overzicht opgeleverd van de stand van zaken en mogelijke vervolgtappen, zoals aandacht voor de thema’s transport en water. Dat leerlingen samen met docenten aan een duurzaam curriculum werken is een prachtig voorbeeld van student-led change!
De Comeniusschool ondersteunt leerlingen in creativiteit en daadkracht
De Comeniusschool haalde hun bronzen certificaat en bereikte daarmee hun eerste Eco-Schools mijlpaal. De thema’s waar zij voor kiezen zijn Groen, Community en Afval. De schoolomgeving bloeit en groeit door het Eco-Team: leerlingen kweken de planten zelf binnen op en planten deze daarna op het schoolplein.
Deze beginnende Eco-School laat zien wat voor moois er ontstaat wanneer leerlingen zelf aan het roer staan. Leerlingen nemen het initiatief in het Eco-Team, en maken een planning met acties. Wat ze nu leren van bijvoorbeeld het wervingsproces van nieuwe leerlingen, wordt direct vastgelegd voor volgend jaar. Ook laat de school ruimte over voor spontane acties die niet voorzien waren. Deze houding, waarbij de ideeën, creativiteit en ontwikkelmogelijkheden van leerlingen centraal staan, zijn inspirerend voor andere scholen. Faciliteer leerlingen in hun creativiteit en wie weet wat voor duurzame acties als resultaat komen.
Zelf aan de slag?
Geïnspireerd geraakt om ook het curriculum samen met je leerlingen te verduurzamen? Op 8 april organiseren we het online Eco-Schoolscafé over het curriculum. Want hoe pak je dit aan, welke rol kunnen leerlingen pakken? Hoe zorg je ook voor een vakoverstijgende visie op duurzaamheid? Hier vind je meer informatie en kan je je aanmelden!
Wil jij net zoals International School Breda veel verschillende personen in je school bij duurzaamheid betrekken? Met de tool ‘Informeren en betrekken’ helpen we je om Eco-Schools een goede plek te geven in het onderwijs. Je leert hier over communicatie over het team en hoe je je bereik vergroot. Download de tool hier!
Wil jij het hele jaar door inspiratie opdoen van andere Eco-Schools scholen? Voor het PO en VO is een selectie gemaakt van de meest opvallende items per duurzaamheidsthema. Benieuwd? Bekijk hier het openbare portfolio en filter op ‘toon uitgelichte items’.