Eco-Schools - hét internationale keurmerk voor duurzame scholen- roept alle scholen op om op 27 september actief deel te nemen aan de klimaatstaking. Door de deuren te sluiten of door een duurzame actie uit te voeren. Zo organiseert Eco-Schools Nederland een landelijke inspiratiedag voor middelbare scholen waar leerlingen en docenten elkaar inspireren over hoe zij hun scholen kunnen verduurzamen.

Duurzaamheid gaat niet meer over de volgende generatie, het gaat over de huidige generatie. Jongeren willen niet wachten op de overheid en staan op om actie te ondernemen. Door te staken, met duurzame acties of door hun eigen omgeving te verduurzamen. Hiermee laten jongeren zien dat het anders kan en dat kleine stappen grote positieve gevolgen hebben. ‘We’ve got it from here’.

AshramCollege 1

#wijstakenmee

Eco-Schools stimuleert deze beweging onder jongeren. Eco-Schools Nederland geeft dan ook actief gehoor aan de wereldwijde oproep van jongeren in 150 landen om hun stakingsacties te steunen. De organisatie roept, samen met Teachers for Climate en de Coöperatie Leren voor Morgen, alle scholen op om op 27 september actief deel te nemen aan de klimaatstaking. Veel deelnemers aan de landelijke staking komen samen in Den Haag. Het advies van Eco-Schools is om zelf een vorm te vinden die bij die school of bij de leerlingen past. Ga naar de staking in Den Haag of organiseer een eigen duurzame actie. Gebruik in ieder geval de hashtag #wijstakenmee en #ecoschoolNL om te laten zien dat je deel uitmaakt van de duurzame beweging.

Landelijke inspiratiedag

Op 27 september geeft Eco-Schools Nederland invulling aan de klimaatstaking door het organiseren van een landelijke inspiratiedag voor scholen uit het voorgezet onderwijs. Op deze dag komen leerlingen uit het hele land bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en inspiratie op te halen hoe ze hun school en de omgeving kunnen verduurzamen. Hoe stimuleer je de directie om afvalscheiding in te voeren? Of hoe kunnen we het schoolplein vergroenen? Op de inspiratiedag in Eindhoven komen in ieder geval al 17 middelbare scholen vanuit het hele land. Alle scholen- Eco-Schools of niet- zijn uitgenodigd om ook langs te komen. Aanmelden en meer informatie op www.eco-schools.nl/inspiratiedag.

Wereldwijd beweging van Eco-Schools

Eco-Schools is hét internationale keurmerk voor duurzame scholen. De kern van Eco-Schools is dat leerlingen de school van binnenuit verduurzamen, waarbij ze ervaren wat zij kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst. Na het doorlopen van zeven stappen komt een school in aanmerking voor het – door de Verenigde Naties erkende- keurmerk: de Groene Vlag van Eco-Schools. Wereldwijd doen er bijna 20 miljoen leerlingen op 51.000 scholen in 68 landen mee met Eco-Schools.