Het Eco-Schools Nederland team bestaat uit professionals met elk hun eigen expertise rondom duurzaam onderwijs. We helpen scholen graag, zowel bestaande Eco-Schools als scholen die nog aan het begin van hun duurzame reis staan.
De afgelopen periode hebben we drie heel verschillende, maar stuk voor stuk inspirerende workshops mogen geven in het kader van duurzaamheid in het onderwijs. Of het nu ging om leerkrachten, leerlingen of een heel schoolteam: overal zagen we energie, betrokkenheid en mooie ideeën om duurzaamheid verder te brengen binnen de school!
Pantarijnbrede studiedag
Tijdens een bijzondere studiedag voor alle locaties van het Pantarijn mochten we samen met Wouter Kool, Eco-Schools coördinator op een van de locaties, een workshop verzorgen. In een interactieve sessie spraken we met docenten over hun persoonlijke visie op duurzaamheid, gaven we een mini-college over duurzaam onderwijs en wereldburgerschap, en luisterden we naar Wouters’ inspirerende verhaal over het Eco-Team op zijn school. Denk aan het ontwerpen van een groen schoolplein, de bonenplantwedstrijd, muurschildering en zelfs een bezoek van Karma Kebab! Tot slot werkten deelnemers zelf aan een duurzaam thema op school en bedachten ze concrete vervolgstappen, waar ze nu weer mee verder kunnen.
Leerlingenraad conferentie van het LAKS
Op uitnodiging van het LAKS verzorgden we een workshop tijdens hun conferentie voor leerlingenraden. In de ochtend werkten leerlingen enthousiast aan groene plannen zoals het ontwerpen van een natuurlijk schoolplein. In de middag lag de focus op sociale duurzaamheid en het thema armoede op school. Leerlingen gingen aan de slag met hoe je dit bespreekbaar maakt en welke rol beleid, acties en educatie hierin kunnen spelen. Het was goed om te zien hoe gemotiveerd deze jonge veranderaars zijn!
Benieuwd wat je als leerlingenraad kan doen om met duurzaamheid op school aan de slag te gaan? LAKS en Eco-Schools ontwikkelden samen deze flyer met tips.
Mattheusschool Galder
Op de Mattheusschool leeft duurzaamheid al behoorlijk, maar werd dit nog niet altijd als zodanig herkend en benoemd. En dat kan juist zo’n verschil maken om duurzaamheid erkend te krijgen in je visie, en om elkaar te stimuleren en enthousiasmeren. Tijdens onze workshop ontdekten collega’s wat er al allemaal gebeurt en waar nog kansen liggen. In drie groepen werd gewerkt aan de thema’s natuur, spullen en voedsel. Elke groep presenteerde zijn ideeën en nam zich voor om dit jaar één concreet actiepunt te realiseren. Een mooi voorbeeld van samen duurzaam groeien!
Met deze workshops willen we niet alleen informeren, maar vooral inspireren en activeren. We helpen je graag verder op een manier die voor jou ook passend is en voor concrete vervolgstappen zorgt. Benieuwd wat Eco-Schools voor jouw school kan betekenen? Bekijk ons workshopaanbod!