Stichting Nationale Boomfeestdag zet zich al sinds 1957 in om elk kind in aanraking te brengen met de natuur. Dat doen ze met educatiemateriaal en door scholen de mogelijkheid te bieden ommee te doen aan een Boomfeestdag, waar leerlingen zelf bomen mogen planten. Sinds kort zijn ze supporter van Eco-Schools. In dit interview lees je meer over hun werk en wat jij als school van hen kan verwachten.
Wat bieden jullie scholen aan?
''Wij bieden scholen educatiemateriaal rondom bomen en bossen, speciaal gemaakt voor basisscholen. Het materiaal is gesplitst in onderbouw, middenbouw en bovenbouw, zodat het materiaal goed aansluit bij de leerlingen. Voor elk seizoen worden lessen en opdrachten voor binnen én voor buiten aangeboden.
Maar we zijn het bekendst van de Boomfeestdagen. Boomfeestdagen worden georganiseerd door gemeenten en natuurorganisaties. Wij helpen scholen via de kaart op onze website om een Boomfeestdag te vinden en hierbij als school aan te kunnen sluiten. Scholen die zelf op hun schoolplein bomen willen planten ondersteunen we met een helder stappenplan’’
Waarom is het belangrijk dat kinderen aan de slag gaan met het zelf planten van bomen? Wat voegt dat toe, ten opzichte van in de klas leren over bomen?
''Het ervaren van het planten van een boom, dat is onvergetelijk! Wanneer je als kind zelf een schep in je hand hebt en leert hoe diep je een kuil moet graven, of hoe de wortels van een boom eruit zien, sla je die kennis en skills anders op. Je staat zelf met je voeten in de modder en de klei. Je voelt hoe je de grond zachtjes en niet te hard moet aandrukken.
Daarnaast zeggen wij ook: een boom is geen foto, maar een film. Als je bomen plant in de buurt van je school, moedigen we leerlingen aan om in de seizoenen daarna opnieuw langs te gaanbij de boom en te zien hoe snel hij groeit en ieder jaargetijde een ander uiterlijk aanneemt. Zo bouwen de kinderen een bijzondere band met de natuur op.
Zeker voor leerlingen die dit niet zo makkelijk zomaar ergens anders kunnen doen, heeft dit veel meerwaarde. Niet elk kind heeft zomaar toegang tot land om zich heen waar die een boom kan planten, of überhaupt tot een groene omgeving waar de waarde van bomen beleefd kunnen worden. Wij nodigen elke school uit, en zeker ook de scholen waar deze ongelijkheid speelt, om mee te doen met een Boomfeestdag’’.
Er is nu steeds meer aandacht voor het vergroenen van de omgeving. Zien jullie dat ook terug bij de Boomfeestdagen?
''Zeker, 60-70% van de gemeenten organiseert inmiddels een Boomfeestdag. En er zijn ongelofelijk veel andere partijen die nu bomen planten, zoals natuurorganisaties, projectontwikkelaars en infra-bedrijven. Wij proberen om die partijen die sowieso al bezig zijn met bomen planten, te koppelen aan scholen, zodat leerlingen kunnen helpen en op een leuke, tastbare, manier kunnen leren over de natuur. En we hopen zo duurzaamheidseducatie te koppelen aan partijen die daar wellicht nog niet zo mee bezig zijn, maar wel bomen gaan planten.
Bovendien zien we ook dat de waarde van bomen meer erkend wordt nu de klimaatdoelen actueler zijn dan ooit. Hittestress neemt toe in wijken en bomen verkoelen, de biodiversiteit staat onder druk en bomen bieden een leefplaats voor veel soorten planten en dieren. We willen toegroeien naar een biobased economy en bomen leveren duurzame, hernieuwbare grondstoffen. Mensen hebben behoefte aan een gezonde en leefbare buurt, en bomen spelen daar een belangrijke rol in. Dat onderstreept het belang van het vieren van Boomfeestdagen.’’
Hoe komen deze verschillende eigenschappen en maatschappelijk relevante aspecten van bomen terug in jullie lesmateriaal?
''Ons lesmateriaal is vakoverstijgend en geeft in de breedte kennis over bomen. Dat gaat dus bijvoorbeeld over CO2 opslag, hitte en schaduw, maar ook over biodiversiteit en een gezonde bodem.
We willen leerkrachten en docenten ook uitdagen om educatie over bomen of een Boomfeestdag te combineren met verschillende vakken en thema’s. Onze educatieve materialen bieden jaarrond lessen en opdrachten die je binnen of buiten doen. Je kan natuurlijk niet alle vakken combineren met bomen, maar ook voor rekenen en taal zijn bijvoorbeeld aanknopingspunten!’’
Wat wil je scholen meegeven die aan de slag willen met een Boomfeestdag?
''We nodigen scholen van harte uit om onze educatiematerialen te gebruiken, veel daarvan zijn gratis beschikbaar via onze website. En we hopen dat nog meer scholen mee gaan doen aan een Boomfeestdag. Dat kan gedurende het gehele plantseizoen. We trappen dat ieder jaar af op de derde woensdag van november en het duurt tot en met de derde woensdag van maart.
Wanneer je op zoek bent naar een Boomfeestdag bij jou in de buurt, dan kun je contact leggen met je gemeente. Ook kun je ons benaderen, wij spelen graag de rol van makelaar, dus bij vragen of ideeën kunnen Eco-Schools zeker bij ons terecht. Binnenkort komen we met een online tool zodat we scholen en lokale partijen nog beter met elkaar kunnen matchen. We hopen dat veel Eco-Schools aan de slag willen met een Boomfeestdag!’’