Je kunt aan de hand van veel verschillende thema's werken aan de gezondheid van leerlingen. Denk bijvoorbeeld aan voeding, welbevinden, mediawijsheid en beweging. Maar ook met aandacht voor milieu en natuur draag je bij aan de fysieke en mentale gezondheid van leerlingen en meer bewustzijn hierover. Waarom en hoe je dat doet? Willemijn de Vries en Eva Mientjes van Eco-Schools nemen je mee in de belangrijkste lessen uit het webinar ‘Whole School Approach in de Praktijk’ dat ze gaven tijdens de online congresweek van Gezonde School.
Groen is gezond!
Willemijn: “Contact met de natuur zorgt voor meer geluk, minder stress en beïnvloedt het welzijn en gedrag van leerlingen. Zo kunnen leerlingen zich na een pauze op een groen schoolplein beter concentreren in de les. En een middagje schooltuinieren stimuleert de hersenontwikkeling en het geheugen. ‘Milieu en Natuur’ is een van de thema's waarmee scholen aan de slag kunnen in het programma Gezonde School. Door aandacht te besteden dit thema ervaren en leren kinderen hoe belangrijk een groen en gezond milieu is.”
Op school aan de slag met duurzaamheid
Eva: “Steeds meer scholen willen met duurzaamheid aan de slag, maar vragen zich af hoe ze dit op een integrale manier kunnen aanpakken en zo dieper kunnen verankeren in het onderwijs. De Whole School Approach helpt om dit met elkaar – leerlingen, docenten, management, onderwijsondersteuners en betrokkenen rondom de school - op te pakken. In het webinar deelden we hoe je door de Whole School Approach te gebruiken met een integrale bril werkt aan milieu, natuur en duurzaamheid in het onderwijs.”
Vijf tips om aan de slag te gaan
- Creëer draagvlak: “Zoek de verbinding met de schoolleiding, docenten en leerlingen die hiermee aan de slag willen gaan. Door samen op te trekken gaat het leven op school.”
-
Houd het dichtbij: “Ga in gesprek met de leerlingen: waar willen zij over leren? En welke mogelijkheden biedt jouw directe schoolomgeving hierin?”
-
Maak het concreet: “Zoek naar een logische aanleiding. Sluit bijvoorbeeld aan bij een verbouwing, aanpassingen aan het schoolplein, een studiedag of dingen die in de schoolomgeving gebeuren.”
-
Laat je helpen: “Gebruik de ondersteunende programma's, (les)materialen en campagnes die er al zijn. Je hoeft niet alles zelf te doen en uit te vinden.”
-
Laat zien wat je doet: “Neem de hele school mee in wat je doet en waarom je dat doet. Zo betrek je iedereen op een positieve manier.
Doe jij mee?
Wil je meer weten over gezondheid en hoe je daar vanuit Eco-Schools aan bij kan dragen? Binnen bijvoorbeeld de thema's klimaat, water, voedsel en natuur kan je werken aan een duurzame én gezonde school. Wil je meer weten over de Whole School Approach? Kijk dan bijvoorbeeld hier.