Eco-Schools is een wereldwijd programma dat actief is in 70 landen. Overal ter wereld zijn er Eco-scholen die duurzame initiatieven bedenken en dit delen met de community. Zo ook de Eco-schoolsbegeleiders van het programma in de UK die hun tips en ideeën delen van hun Eco-Scholen! Veel begeleiders hebben namelijk afgelopen jaren één of zelfs meerdere scholen geholpen met het behalen van de Groene Vlag. Hoe? Lees het hier!

Wat zijn jullie meest lonende Eco-Schools ervaringen?

Eén begeleider vertelt: “Het harde werk van de kinderen zien en de toewijding die ze hebben om deel uit te maken van het Eco-Team. Je zelfvertrouwen ontwikkelen door je mening en mening te uiten over hoe we onze school groener kunnen maken." Een ander zegt: "Het krijgen van een brief van een lokale bewoner om te zeggen dat hij zich realiseerde dat we afval aan het opruimen waren en dat we ongelooflijk goed bezig waren met het schoonmaken van de straten." Ook het zien van zijn Eco-team die nu in het laatste jaar zitten en trots de nieuwe leerlingen wegwijs maken in school, behoorde tot een mooie ervaring van één van de begeleiders.

Wat waren jullie meest succesvolle Eco-Schools projecten?

"Het werk dat we hebben gedaan om ons lunchpakket te verminderen... de dingen die we hebben geleerd over het verminderen van afval in lunchpakketten worden nog steeds gebruikt en dit is prachtig om te zien." Een andere begeleider vertelt: "Tuinieren en eindigen met 20 pompoenen waar we toen soep van maakten voor de hele school." Ook het recyclen van pennen binnen de school wat uitgebreid is tot een middelbare school, plaatselijke kerk en een andere plaatselijke basisschool behoorde ook tot één van de succesvolle projecten. Een andere begeleider had het over: "Elk jaar houden we een plant-een-plantdag op school met ouders en kinderen die verschillende planten op het schoolterrein planten om dieren in het wild te ondersteunen... Kinderen zijn dol op deze dag."

Welke tips zouden jullie geven aan andere Eco-Schoolsbegeleiders?

De tips die gegeven werden zijn:

  • Maak al het personeel bewust van het project, want het is verbazingwekkend hoeveel mensen erin slaagden dingen in hun lessen te verweven, of al dingen deden die verband hielden met wat we aan het doen waren.
  • Start niet alles opnieuw op als dat niet nodig is - als er iets is dat nog loopt uit een eerder actieplan, houd je eraan!
  • Gebruik andere instanties om eco-werk te ondersteunen.
  • Kleine stappen leiden tot gigantische stappen - begin klein als het goed is en het idee kan sneeuwballen.
  • Stel haalbare doelen, zodat kinderen kunnen zien welke impact ze maken.
  • Maak je geen zorgen over de beoordeling, want de kinderen delen graag met iedereen wat ze hebben gedaan.
  • Maak wat je doet toegankelijk en begrijpelijk voor alle kinderen.
  • Wees niet bang om onderweg wijzigingen aan te brengen in het actieplan.

Maar, natuurlijk kan niet alles altijd goedgaan. Wat ging niet volgens plan?

Een project van een Eco-school om egelhuisjes in een natuurgebied te plaatsen mislukte bijvoorbeeld. Er kwamen namelijk te veel passanten door het natuurgebied waar ze geen rekening mee hadden gehouden. Een andere begeleider vertelt: "Het betrekken van lokale ondernemers ging moeizaam. Dit was toen bedrijven werden aangesproken op het gebruik van single-use plastic.  Als gevolg hiervan wilden bedrijven niet meedoen aan onze Waste Week-activiteiten." Een andere begeleider noemt: “Ouders ertoe brengen de motoren van hun auto uit te zetten terwijl ze wachten bij het ophalen en wegbrengen. Hoewel we brieven stuurden en posters maakten, maakte het niet veel uit."

Hebben jullie nog een laatste advies?

Het advies dat onder andere gegeven werd:

  •  Stel realistische en haalbare doelen. Bijvoorbeeld mijn studenten zouden dol zijn op zonnepanelen op elk gebouw, wat helaas niet zal gebeuren, in plaats daarvan hebben we ons gericht op wat individuen kunnen doen. 
  • Probeer niet alles te doen, haal ander personeel aan boord. Regelmatige communicatie met leerlingen en personeel helpt ook.
  • Laat je leiden door je kinderen en hun ideeën.
  • Geniet van het proces.
  • Wees niet bang om het Eco-Schools-team vragen te stellen, meld je aan voor een training als je kunt!t

Meer tips uit de Eco-Schools community ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ik meld mij aan