Eco-Schools4.jpg

Denk mee over het beste idee om water te besparen! Die oproep deed minister van Cora van Nieuwenhuizen aan leerlingen op Nationale Kraanwaterdag. Lees hieronder hoe je jouw idee voor volgend jaar oktober kunt insturen.

Foto bovenaan: gemaakt door fotograaf Michelle Muus.

Kraanwaterdag

Op 23 september 2020 deden ruim 200.000 kinderen in Nederland mee met Nationale Kraanwaterdag. De Minister van Infrastructuur en Waterstaat opende de dag op basisschool De Taaltuin in Schiedam.

Maar ook op andere plekken in Nederland zijn speciale activiteiten georganiseerd. In Limburg ging zelfs een speciaal promotieteam langs de winnende scholen. En in Tilburg reed de waterfiets langs deelnemende scholen zodat leerlingen hun bidon konden vullen met vers kraanwater. Op veel plekken in Nederland werden ook nieuwe waterttappunten feestelijk geopend zoals in Assen en in Tilburg. Ook verschillende Eco-Schools deden mee aan de wateractiviteiten die op deze dag georganiseerd werden.

Nationale Kraanwaterdag 2020

Het beste idee om water te besparen

Minister Cora van Nieuwenhuizen deed ook de oproep aan alle kinderen om mee te denken over het beste waterbespaaridee voor Nederland. De winnaars van het beste idee mogen hun idee volgend jaar oktober pitchen. Insturen kan via de digitale lesomgeving op www.kraanwaterdag.nl.

Water: duurzaam en gezond

Voldoende water drinken draagt bij aan een gezonde levensstijl. Nergens ter wereld is de kwaliteit van het drinkwater zo hoog als in Nederland. Om kinderen hiervan bewust te maken en ze te vertellen waarom kraanwater drinken een gezonde en duurzame keuze is, organiseren de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven. De Kraanwaterdag sluit goed aan bij het Eco-Schools-programma, want water is een van de tien thema's van Eco-Schools. Eco-Schools Nederland is partner van de Nationale Kraanwaterdag.

Kraanwaterdag in de media

Ook in de media was er volop aandacht voor Nationale Kraanwaterdag. Het Jeugdjournaal liet kinderen antwoord geven op een stelling over kraanwater, RTV Rijnmond en RTV Oost en Omroep Gelderland maakten een nieuwsitem en veel regionale dagbladen schreven over Nationale Kraanwaterdag. Bekijk hier alle fragmenten terug.

Zelf aan de slag met water

Wil je op jouw school ook aan de slag met het thema water? Ga je met je klas ook na Nationale Kraanwaterdag op een vaste dag in de week kraanwater drinken dan maak je kans op een leuke prijs. Vul dan het certificaat Kraanwaterproof in. Door het certificaat in te vullen, maakt jouw klas kans  op een unieke waterworkshop.

Of kijk eens op watereducatie.nl voor lesmaterialen over drinkwater, waterveiligheid, waterzuivering en klimaatadaptatie. Je kunt via www.watereducatie.nl ook een gastles van een echte waterprofessional boeken.