Eco-Schools Nederland en Leren voor Morgen nodigen je met veel plezier uit voor het Duurzaamheidsfestival voor het onderwijs op 10 oktober aanstaande!

Op 10 oktober organiseren we hét duurzaamheidsfestival voor scholen die stappen zetten of willen zetten op het gebied van duurzaamheid. Leerlingen, docenten, directie en schoolbesturen kunnen samen inspiratie opdoen en kennis uitwisselen.

Het thema is Binnenstebuiten leren: Leren van de omgeving. Van het klaslokaal naar het groene gras, van traditionele lesmethoden naar hands-on, samen ontdekken we hoe jouw omgeving een onuitputtelijke bron voor duurzame ontwikkeling kan zijn! Laat je inspireren door workshops en activiteiten en leer wie de SustainaBul VO 2024 in ontvangst mag nemen. De inschrijving is nu open.

Aanmelden

Programma

Het duurzaamheidsfestival vindt plaats op 10 oktober op de Dag van de duurzaamheid in het Onderwijs. Al sinds 2008 staat deze dag in het teken van inspiratie van goede voorbeelden, het uitwisselen van ervaringen en netwerken tussen beginners én koplopers.

Op het Duurzaamheidsfestival vind je dan ook een rijke programmering waar voor ieders rol iets te leren en beleven valt. Of je nu al jaren meedoet aan de SustainaBul VO en/of Eco-Schools, aan een specifiek duurzaam thema werkt of nog in de verkennende fase bent. Daarnaast heeft het programma een speciale focus op het thema ‘binnenstebuiten leren: leren van de omgeving’.

Een tipje van de sluier van het programma:

  • Hoe maak je jouw duurzame activiteiten op een enthousiasmerende manier zichtbaar? En hoe breng je naar buiten wat je binnen je school doet? Leer hoe je een mooie foto- of videoreportage over je duurzame activiteit maakt in een workshop voor leerlingen van Eco-teams.
  • Er is steeds meer aandacht voor het integraal benaderen van duurzaamheid: van curriculum tot visie, onder andere door het model van de Whole School Approach. Laat je inspireren door het transformatief duurzaamheidsmodel van Teachers for Climate, dat is ontwikkeld om docenten te helpen duurzaamheid in hun onderwijs te integreren.
  • Om effectief te werken aan duurzaamheid is duurzaam leiderschap belangrijk. Kom erachter wat het werk van duurzaamheidscoördinator inhoudt en wissel ervaringen uit over hoe je de rol van kartrekker kunt oppakken!
  • Van elkaars ervaringen leren we vaak het meest. Waar lopen anderen tegenaan en hoe kun je daar vanuit jouw rol mee omgaan? Welke goede voorbeelden zijn er en met wie kan je misschien in de toekomst samenwerken? Ga op speeddate met elkaar: spreekkaartjes helpen je op weg om nieuwe mensen te leren kennen en met elkaar in gesprek te gaan over binnenstebuiten leren.
  • Check hoe jouw school ervoor staat op gebied van duurzaam onderwijs en vul een Quick Scan van de SustainaBul VO in – wie weet sta jij volgend jaar op het podium om de SustainaBul VO in ontvangst te nemen!
  • Natuurlijk gaan we ook naar buiten om de omgeving te verkennen – welke omgeving dat is, blijft nog even geheim…

Praktische informatie en aanmelden

Het duurzaamheidsfestival vindt plaats op 10 oktober van 11:00-16:00. Een vegetarische lunch wordt gefaciliteerd.

We zijn te gast bij de GRRU (Groene Ruijter) van AltijdWerkplaats! Op deze educatie- en inspiratielocatie voor de biodiversiteit rond een oud schoolgebouw in Bussum vind je op 10 oktober het Duurzaamheidsfestival. De locatie sluit fantastisch aan bij onze doelen van de dag: meer naar buiten tijdens je lessen en met de leerlingen. Meer over GRRU les je op https://altijdwerkplaats.nl/portfolio/degroeneruijter/

We zien je graag op 10 oktober!

Aanmelden


NB: er is een maximum capaciteit voor deelnemers aan het duurzaamheidsfestival. Bij teveel aanmeldingen geven we voorrang aan aangesloten Eco-Schools en deelnemers aan de SustainaBul VO.