Hoe scoort mijn eigen school op het gebied van duurzaamheid en hoe is dit ten opzichte van andere scholen in mijn land? Die vraag willen leerlingen van vijf Eco-Scholen uit verschillende Europese landen het liefst beantwoord zien in de nieuwe Eco-Schools app. De app wordt momenteel ontwikkeld binnen het Erasmus+ programma AGREE. Tijdens een uitwisseling van leerlingen van de deelnemende scholen afgelopen week in de Hongaarse plaats Hatvan, bespraken de leerlingen welke opties zij belangrijke ‘need to haves’ vinden en terug willen zien in de app.

Maandagochtend, 8 uur. De dag is vroeg begonnen voor de groepjes leerlingen uit Zweden, Frankrijk, Hongarije, Griekenland en Nederland. Ze nemen deel aan het Europese Erasmus+ uitwisselingsprogramma AGREE en zijn bij elkaar in de Hongaarse plaats Hatvan. Zondagmiddag hebben ze kennis gemaakt met hun Hongaarse gastgezinnen. Vandaag bespreken ze hoe ze de duurzaamheid van hun eigen school het beste kunnen vergelijken met andere scholen in de nieuwe Eco-Schools app.

Op weg naar de Groene Vlag

Alle scholen binnen het AGREE-programma zijn op weg om de Groene Vlag van Eco-Schools te krijgen, het internationale keurmerk voor duurzame scholen. Leerlingen en docenten van de deelnemende scholen komen regelmatig samen om de voortgang van de zeven stappen van Eco-Schools te bespreken. Ook Eco-Schools Nederland neemt deel aan het project.

Alle deelnemende teams werken succesvol aan projecten om hun scholen duurzamer te maken. De Nederlandse leerlingen en docenten die aan dit project deelnemen, van het Reviuslyceum in Maassluis, ontvingen in Hongarije het Zilveren Certificaat van Eco-Schools Nederland.

2019 04 01 Scholieren uit vijf landen werken aan nieuwe duurzaamheidsapp 2

Eco-Schools app

Een belangrijk onderdeel in het Erasmus+ project is daarnaast de ontwikkeling van een Eco-Schools app. De mening van leerlingen is belangrijk bij de ontwikkeling van de app: zij gaan de app binnenkort immers gebruiken. Met deze app kunnen leerlingen straks testen hoe goed hun eigen school scoort op verschillende duurzaamheidsthema’s en dit vergelijken met andere scholen binnen hun eigen land. Bij de test kun je denken aan vragen als: 'doen docenten verlichting uit als ze de klas verlaten?', 'wordt afval gescheiden ingezameld en opgehaald?' en 'zitten er waterbesparende knoppen op de toiletten?'.   

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een dashboard waarin de scores van de eigen school kunnen worden bekeken én vergeleken met scores van andere scholen. In mei van dit jaar zijn de app en het dashboard beschikbaar.

Druk programma

Na een uur met enthousiaste inbreng van de leerlingen voor de ontwikkeling van de app is de tijd om. Het volgende onderdeel van de uitwisselingsweek staat al op het programma. De leerlingen en hun docenten worden verwacht op het gemeentehuis van Hatvan, waar ze worden ontvangen door de loco-burgemeester. Later in de week volgen ondere andere nog workshops met GreenPeace, culturele activiteiten en een bezoek aan Budapest. Een intensieve maar zeer geslaagde week!

Meer informatie

Meer over het Erasmus+ project vind je op de Erasmus+/AGREE website