Afgelopen jaar verscheen een serie met tips en tricks over de zeven stappen. Nu is het tijd om dit ook te doen voor elk thema. Deze maand staat het meest gekozen Eco-Schools thema in de spotlight: Afval & Grondstoffen. Met dit thema wordt aan maar liefst elf verschillende Sustainable Development Goals (SDG’s) gewerkt. Dit betekent dan ook dat er vele creatieve manieren zijn om te werken aan dit thema. In dit artikel lees je tips over:

  • Afval scheiden
  • Afval verminderen
  • Afval hergebruiken
  • Aanmeldinitiatieven
  • Bewustwording op school creëren

Educatiemateriaal

Als docent hoef je zelf geen tijd te stoppen in het verzinnen van lessen over afval. Er zijn genoeg complete lessen die gratis worden aangeboden. In dit artikel zijn 15 lessen over afval op een rijtje gezet. Maar kijk bijvoorbeeld op www.aandeslagmetafval.nl of www.afvalopschool.nl op deze websites zijn ook veel meer tips en tricks en meer informatie te vinden over het werken aan afval.

Afval scheiden

Eén van de meest voorkomende acties is het (actiever) scheiden van afval. Elke school doet dit op haar eigen manier. Sommigen scheiden nog bijna geen afval, anderen scheiden bijvoorbeeld al papier en glas van ander afval en soms wordt plastic ook apart gehouden. Afvalscheiding is belangrijk, omdat het dan makkelijker verwerkt en gerecycled kan worden. Om te zorgen dat leerlingen en docenten afval in de juist afvalbak doen is het handig om duidelijke afvalbakken te hebben. Er zijn zoveel soorten afvalbakken die afvalscheiding promoten dat het lastig is om de geschikte voor jouw school te kiezen. In dit overzicht zijn verschillende soorten afvalbakken en de voor- en nadelen overzichtelijk weergegeven. Wil je meer dan alleen afval scheiden? Kijk dan naar de tips hieronder.

Afvalbak1

Afval verminderen

Een school kan geld besparen door de hoeveelheid afval te verminderen. Onderzoek wat allemaal in de afvalbakken belandt, is dit vooral papier, probeer hier dan acties voor te maken. Zijn het vooral drink verpakkingen, bedenk dan daar acties voor. Denk hierbij aan het stimuleren van iedereen om herbruikbare drinkflesjes en broodtrommels mee te nemen. Je kunt bijvoorbeeld eenmalig gratis drinkflessen uitdelen of een drinkfles voor je eigen school ontwerpen en die verkopen. Ook de docenten moeten meegenomen worden in de acties, laat ze allemaal hun eigen mok meenemen en organiseer wedstrijden. Welke docent print het minste? Welke docent heeft het lokaal met het minste afval aan het eind van de dag.

Afval hergebruiken

Soms is afval goed herbruikbaar of kan het een ander doel hebben. Maak bijvoorbeeld een kunstwerk van het verzamelde afval, dit maakt duidelijk hoeveel afval jullie verzamelen. Of gebruik koffiedik om oesterzwammen op te kweken en maak van oude flessen en blikjes bijvoorbeeld bloempotten.

afvaljuf 5

Voorbeeld van een school

Basisschool de Paradijsvogel in Den Haag liet alle leerlingen de drinkpakjes in zakken doen. Daarna hebben ze deze zelf allemaal in de vuilniswagen gegooid! Vanaf dat moment was de school drinkpakjes-vrij en gebruikten de leerlingen herbruikbare flessen. Daarna zijn de leerlingen van het Eco-team aan de slag gegaan met het verminderen van ander afval. En of dat gelukt is! De school is van twee rolcontainers per week aan plastic afval teruggegaan naar één kleine container per week. Ook heeft de school losse contracten met afvalinzamelaars per afvalstroom. Bij elkaar waren al deze handelingen goed voor een jaarlijkse besparing van € 4.000,-.

Meld je aan als Supporter van Schoon

Werk niet alleen binnen de school aan een schone omgeving, maar ook in de omgeving van de school (stap 6). Willen jullie ook een schone omgeving rondom de school? Meld je dan aan via https://www.supportervanschoon.nl/ en bestel gratis materialen om de actie te ondersteunen. 

een buurt een missieFoto: NederlandSchoon.nl

Bewustwording van de school

Stimuleer leerlingen mee te helpen de school schoon te houden door er een presentatie tegenover te zetten. Zo is er een school die muntjes uitdeelt aan leerlingen die netjes omgaan met afval, waarmee ze in de kantine een gezond broodje halen. Ook zijn er scholen die een tweedehands (kleding)markt organiseren. Een andere leuke bewustwordingsactie: laat leerlingen al het kauwgom op het schoolplein omcirkelen met krijt om te laten zien hoeveel het is. Zorg vervolgens voor een leuk alternatief voor de kauwgom: een ‘kauwgommuur’.

Zijn jullie al bezig met alle bovenstaande tips en tricks? Goed bezig! Maar merk je dat het lastig is om het gedrag te veranderen? Dan is dit artikel handig: 5 tips voor gedragsverandering over afval.