We zijn ons er steeds meer van bewust dat we zuiniger met grondstoffen en energie om moeten gaan als we toekomstige generaties dezelfde mogelijkheden willen bieden als nu. Om een gemiddeld klaslokaal te voorzien van verwarming, verlichting en elektrische apparaten wordt jaarlijks 4000 kg aan CO2 uitgestoten. Dat is genoeg om vier hete luchtballonnen van 10 meter in diameter te vullen. Een toekomstbestendig schoolgebouw klinkt dus niet alleen mooi, maar het is ook nodig. Vandaar dat we deze maand het thema energie uitlichten. 

 

photovoltaic 2138992 1920

 

Aan de slag met het thema energie

Hoe je energie in jouw school kunt besparen is sterk afhankelijk van de situatie en maatregelen die jouw school al heeft getroffen. Sta je nog aan het begin, dan kun je eerst inzicht krijgen in de uitgangssituatie door een Eco-Scan uit te voeren met de Eco-Schools app. Bepaal vervolgens welk doel jullie hebben en welke acties daarbij horen. Als het gaat om energiebesparing kan je aan techniek denken zoals energiezuinige ledverlichting of zonnepanelen, maar ook aan gedrag. Doe bijvoorbeeld als school mee aan Warme Truiendag of stimuleer leerlingen en docenten om altijd de lampen uit te doen na het verlaten van het klaslokaal. Vergeet ook tijdens vakanties niet de verwarming en apparaten zoals het kopieerapparaat en de koelkast uit te zetten.

Voorbeeld van een school

Het Eco-team van het Clusius College in Castricum heeft twee jaar gewerkt aan hun zonneboom, oftewel: ElectriciTREE. Samen met een onafhankelijke expert van Independent Energy zijn de leerlingen gaan ontwerpen. Dit leidde tot een stalen boom waarin een zonnepaneel zit. Dit levert voldoende energie op voor het opladen van 16 mobieltjes in de pauze. Er is een bankje met 16 stekkerdozen. Omdat de boom ook energie opwekt als de school dicht is, is de boom wel aangesloten op het net. Een mooi voorbeeld van een educatief project dat een blijvende en zichtbare verandering op de school heeft gerealiseerd.

Electricitree 001 HighRes

Subsidies en regelingen

Voor investeringen in energiebesparende maatregelen zijn fiscale regelingen en subsidies beschikbaar. Op de website van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) vind je een volledig overzicht van de mogelijkheden. Je kunt zoeken per branche, per maatregel of doel van de investering.