Lentiz LIFE (3).jpg

De komende weken nemen wij jullie mee in de zeven stappen van Eco-Schools en geven we per stap achtergrondinformatie en tips. Deze week zijn we aangekomen bij stap 4: monitoring en evaluatie!

Nadat jullie het actieplan hebben opgesteld is het natuurlijk belangrijk om te evalueren hoe het is gegaan en of jullie de gestelde doelen behaald hebben. Dat noemen we monitoring van het actieplan. Monitoren doe je door in het werkboek in te vullen of het gelukt is om de acties uit te voeren die jullie gepland hadden.

Tips voor het monitoren en evalueren:

  • Per actie kun je een geschikte methode kiezen om het doel te meten, zoals voor- en na foto’s, een evaluatie onder leerlingen om bewustzijn te monitoren of de verbruiksgegevens van het energieverbruik.
  • Vier jullie successen! Laat bijvoorbeeld aan de rest van de school zien wat jullie bereikt hebben en trakteer het Eco-team op een lekkere taart.
  • Welke doelen zijn niet bereikt? Overleg met elkaar hoe het komt dat sommige dingen tegen zijn gevallen en bedenk wat jullie hieraan gaan doen. Stel eventueel jullie doelen bij als blijkt dat ze niet haalbaar waren.
  • Hebben jullie het thema energie gekozen? Dan houden jullie misschien ook bij hoeveel energie de school verbruikt en of dit verbruik inmiddels verminderd is. Bereken eens hoeveel geld het verminderde energieverbruik de school bespaard heeft. Dat is vast veel geld!
  • Hebben jullie het thema afval & grondstoffen gekozen? Een ludieke manier om te monitoren hoeveel afval de school produceert, is door het afval van een week te verzamelen en op een grote bult te gooien! Sorteer en weeg vervolgens het afval en schrijf het gewicht op. Nu kun je de hoeveelheid afval van deze week vergelijken met andere weken.

Aanvragen Bronzen certificaat

Na stap 4 kunnen jullie het Bronzen certificaat aanvragen! Hiervoor moeten jullie zorgen dat alle stappen tot en met stap 4 in het werkboek zijn ingevuld en de bijlagen zijn geüpload. Daarna kunnen jullie de audit aanvragen. Wees niet bang om de audit aan te vragen, jullie hoeven het niet perfect te hebben gedaan! Als jullie maar laten zien wat jullie bereikt hebben en wat jullie volgende acties worden.

Ga verder naar stap 5: Het curriculum